Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općina Krnjak

Prihodi opali, mnogi projekti propali, smanjuju plaće...

krnjak2
kristina štedul fabac/pixsell
12.08.2010.
u 15:33

Načelnik Rade Kosanović kaže da je Krnjaku u interesu "poslušati" Vladin prijedlog, jer žele opstanak općine.

Općina Krnjak u prvoj je polovici godine ostvarila 1,8 milijuna kuna prihoda, od planirana 2,4 milijuna. To je petinu manje, pa je rebalansom smanjen i godišnji proračun sa 9,1 milijun na sedam milijuna kuna.

Teško bez pomoći države

– Izostale su donacije države, a planirali smo i kandidirati projekt asfaltiranja lokalnih cesta, ali do danas država nije raspisala natječaj za te poslove, pa smo od projekta odustali. Ove godine nećemo graditi mrtvačnicu ni cjevovod za vodovodnu mrežu od Budačke Rijeke do Trupinjaka. Nećemo graditi ni glavni izvedbeni projekt za kanalizaciju, vrijedan 400.000 kuna. Te smo projekte planirali, dobili obećanja od ministarstava, Hrvatskih voda i fondova da će sufinancirati radove, ali država nema novca, pa smo od njih morali odustati – kazao je Mirko Martinović, pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela Općine. Štednja je, osim u državnoj blagajni, zahvatila i Općinu Krnjak, pa će u proračunu u drugih šest mjeseci uštedjeti 100.000 kuna na plaćama zaposlenika.

– Po novom zakonu, za plaće dužnosnika i namještenika možemo trošiti 20 posto vlastitih prihoda u proračunu. Kako bismo to postigli, dužnosnici - načelnik i dva zamjenika - od 1. srpnja više nisu u radnom odnosu nego rade na ugovor o djelu. Mjesečna su im primanja upola manja - načelnik ima 3700, a zamjenici po 3200 kuna. Primanja su im manja, ali porezi su veći, pa su uštede male; porez na plaću iznosio je 12 posto, a na naknade je 25 posto – objasnio je M. Martinović.

Otkazi i otpremnine

Od pet djelatnika (pročelnik, knjigovođa, komunalni redar, spremačica i upravni referent za poslove samoupravljanja) dvoje će dobiti otkaz, najvjerojatnije spremačica i komunalni redar. Bit će im isplaćene otpremnine, ukupno 20.000 kuna. Plaće za troje koji će ostati bit će manje, ali ne i posla za njih i dužnosnike.

– Učinit ćemo sve što Vlada od nas traži samo da opravdamo postojanje Općine, to je važno za stanovništvo i za razvoj ovog kraja – komentirao je R. Kosanović.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
15:59 12.08.2010.

Svugdje je isto.U mojoj općini nije ništa bolje.Ispada da mi svi radimo pretežno za plaće općinskih službenika i kraj priče.Za sve druge korisnike proračuna, kuna nema.

UJ
u je u mom srcu
16:25 12.08.2010.

u mojoj općini čepin je super prodao se hss hdz-u dobili smo kanalizaciju koja propada svaki dan zaposlili smo podobne što u općinu pto u autoceste nije loše zar ne

OB
-obrisani-
16:42 12.08.2010.

A fotka je svijetla budućnost Krnjaka. ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije