Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak Eurogrupe

'Pridružili ste se euro zoni u teškim vremenima, ali treba ostati optimističan'

Foto: EU
1/6
16.01.2023.
u 17:22

U prigodnom zajedničkom komentaru predsjednik i novi član Eurogrupe, citiraju i Nikolu Teslu

Na prvom ovogodišnjem sastanku Eurogrupe, neformalnog tijela koje upravlja euro zonom, a sastavljeno je od ministara financija zemalja koje dijele jedinstvenu valutu, jedna od točaka dnevnog reda bila je i Hrvatska, odnosno konverzija nacionalne valute kune u euro. Ali kratka rasprava o toj točki bila je više slavljenička, nego što se doticala inflatornih pritisaka koji - barem prema medijskim izvješćima, premda još ne i službenim podacima - jačaju u Hrvatskoj tijekom konverzije. 

- Još jednom čestitam Hrvatskoj na povijesnom postignuću, istovremenom ulasku u euro zonu i Schengen - rekao je izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. Predsjednik Eurogrupe, irski ministar financija Paschal Donohoe, izrazio je dobrodošlicu hrvatskom kolegi Marku Primorcu. Ministri iz zemalja euro zone uvijek se okupljaju na sastancima Eurogrupe dan prije redovitih sastanaka Ecofina, Vijeća ministara financija i gospodarstva svih 27 država članica. 

Na ulasku na sastanak više je dužnosnika ponavljalo da je vrhunac inflacije u euro zoni vjerojatno bio u prosincu. 

- Mislim da možemo izbjeći duboku recesiju i imati samo kratko razdoblje kontrakcije - rekao je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Govorio je o prosjeku za čitavu euro zonu i čitavu EU. Ali, dok se ne prikupe precizni podaci, ta očekivano silazna putanja prosječne stope inflacije ne mora nužno odmah biti preslikana i u Hrvatskoj. 

- Ja osobno vjerujem kako će i u Hrvatskoj podaci za prosinac pokazati da je došlo do vrhunca inflacije. Da nećemo svjedočiti daljnjem rastu opće razine cijena - izjavio je ministar Marko Primorac po završetku sastanka. - Empirijske podatke još nemamo. Uskoro će Državni zavod za statistiku objaviti podatke o inflaciji u prosincu. Postoje zasad anegdotalni primjeri pojedinih trgovaca koji su povećali cijene. Naravno da smo svi toga svjesni. Zaključak Vlade išao je u tom smjeru, ne generalizirajući, da oni koji su povećali vrate cijene na prijašnju razinu - dodao je Primorac. 

U zajedničkom novinskom komentaru, koji potpisuju ministri Donohoe i Primorac, naglašava se da će članstvo u eurozoni donijeti brojne konkretne koristi hrvatskim građanima i poduzećima.

“Hrvatska se u teškim vremenima pridružuje europodručju. Iako trenutačne geopolitičke okolnosti, visoke cijene energije i inflacija različito utječu na naša gospodarstva, svi se suočavamo s visokim stupnjem nesigurnosti i sličnim izazovima. Predviđa se usporavanje naših gospodarstava u nadolazećim mjesecima. Ipak, trebali bismo biti optimistični. Gospodarski rast u europodručju u prvoj polovini prošle godine bio je veći od očekivanog, a tržišta rada pokazala su iznimnu otpornost. Imamo i plan oporavka u vrijednosti od 750 milijardi eura, kojim se vladama pomaže u financiranju reformi i ulaganja kojima se potiče rast. Osim toga, bliskom koordinacijom naših gospodarskih i fiskalnih politika možemo pomoći u prevladavanju poteškoća s kojima se danas suočavamo”, pišu Marko Primorac i Paschal Donohoe. 

U prigodnom zajedničkom komentaru dvojica ministara, šef i novi član Eurogrupe, citiraju i Nikolu Teslu:

Euro je dokaz onoga što možemo postići zajedničkim radom. Upotrebom zajedničke valute neizbježno dijelimo ciljeve i usklađujemo politike. Prednosti europske integracije nadilaze gospodarske koristi: naša snaga leži u jedinstvu naše svrhe, našoj predanosti zajedničkoj europskoj budućnosti i našim neodvojivim vezama. Slavni izumitelj Nikola Tesla, čija slika krasi neke od hrvatskih kovanica eura, na posebno je prikladan i poetski način opisao poveznice koje zbližavaju europske narode: ‘Iako imamo slobodu da mislimo i djelujemo, mi se držimo zajedno, poput zvijezda na nebeskom svodu, nerazdvojnim vezama. Te se veze ne mogu vidjeti, ali ih možemo osjetiti’”. 

Ključne riječi

Komentara 1

WT
WTF!
22:35 16.01.2023.

Čestitam EU kaj postala vazal amera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije