Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tete i stričeki pričalice

Priče za laku noć u bolnici

Priče za laku noć u bolnici
Foto: Promo
1/7
05.01.2017.
u 16:03

Djeca su ih u bolnicama prozvala tete i stričeki pričalice. Oni su volonteri okupljeni u zagrebačkoj udruzi „Smiješak za sve“ koja je osnovana koncem 2013. godine. Trenutačno ih je 82, a u protekle tri godine kroz udrugu je prošlo oko 200 volontera koji su odradili čak 4400 volonterskih sati! Svake večeri, bez iznimke, po troje ih u skupini odlazi na Odjel za pulmologiju i alergologiju Dječje bolnice Srebrnjak i na pedijatrijski odjel u KBC Sestre milosrdnice. Tako je bilo i ovog Božića – volonteri su se na Badnjak i Božić družili s klincima, pričali im priče, igrali s njima društvene igre, a u božićnom tjednu na odjelima bolnica Srebrnjak i Sestre milosrdnice gostovali su naši poznati kazališni i filmski glumci.

Sve tete i stričeki će se složiti u jednome – neprocjenjiv je to osjećaj kad dječicu uveselite pričom za laku noć, rješavate s njima zagonetke i labirinte ili odigrate neku zabavnu društvenu igru. Sat vremena koje im daruju, djeca barem na trenutak zaborave da su u bolnici i da su im roditelji daleko. Najbitnije je, kažu volonteri, kad odlaze na odjel da se prilagode svakom djetetu, opuste i improviziraju jer su djeca boravkom u bolnici, što zbog terapije, a što zbog odvojenosti od roditelja i prijatelja poprilično traumatizirana. Mališani su se već navikli na njih i svake večeri ih nestrpljivo iščekuju. Ako im teta ili striček čitaju ili pričaju u skupinama tada se i oni međusobno bolje upoznaju, postaju prava ekipa i brinu se jedni za druge. I roditelji su zadovoljni jer primjećuju kako pričanje priča terapeutski blagotvorno djeluje na djecu.

Kako ova udruga radi na promicanju razvitka i unapređenja djece i mladih te ih uključuje u sve aspekte društvenog života, od siječnja 2017. godine kreće i s provođenjem radionica u Caritasovoj kući Emaus-Dubec s ciljem da osnaži tamošnje korisnike te ih potakne i uključi u jednodnevne volonterske radionice koje „Smiješak za sve“ provodi u knjižnicama.

Gostovanja teta i stričeka pričalica oduševila su ove godine i male čitače u knjižnicama Augusta Cesarca. Uz čitanje priča, volonteri su s njima slikali i radili živopisne kolaže.

„Držim fige našem projektu! Zaista je divan! Imamo još pregršt ideja koje će, vjerujem, prerasti u super projekte na dobrobit djece i cijelog društva!“ , kaže jedna mlada volonterka.

Edukacijski seminar

Preduvjet za volontiranje je dvodnevni edukacijski seminar u kojem volonteri uče kako se ponašati na odjelu, kako prići djeci koja su na liječenju u bolnici, koje knjige i priče odabrati, kako odagnati brigu i vratiti osmijeh na lica mališana. Uz to, svaki volonter mora imati liječničku potvrdu o psihosocijalnim sposobnostima te potvrdu o nekažnjavanju. Posljednji seminar je održan u listopadu ove godine, a idući udruga planira organizirati u ožujku 2017. godine.  

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije