Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šalju službenu notu

MVEP: Hrvati nisu ušli u Zambiju iz Konga zajedno s djecom, nemamo informaciju da su dokumenti lažni

Zambija: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, zabranjeno im iza?i iz države
Foto: Stringer/PIXSELL
1/7
22.03.2023.
u 16:59

Ministarstvo će ukazati, kako navode, na netočnost tvrdnje državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije Dickson Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se o slučaju osmero Hrvata uhićenih u Zambiji. Kako navode, Hrvati nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Također, ističe se kako nema službenih informacija da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Ministarstvo je reagiralo povodom navoda Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije. U njegovim izjavama, iznesenima jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, postoje netočni navodi. Zbog toga će MVEP uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u.

VIDEO Hrvati u Zambiji izvedeni pred sud

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: "Vezano uz netočne navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi.

Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret.

Zambija: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, zabranjeno im iza?i iz države
1/6

Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji". 

Osmero Hrvata, podsjetimo, uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Komentara 25

MK
marcel.kocan
17:20 22.03.2023.

O čemu ovaj priča? Radi se o skupini koja je djecu prošvercala, odbjegli ravnatelj sirotišta i njegova ekipa su sustavno švercali djecu, to je rekao ovaj zambijski mupovac, ne o ovim mzungusima možemosima

DU
Deleted user
17:36 22.03.2023.

Ove iz mvp-a treba pod hitno razjuriti. Sramote Državu Hrvatsku.

BE
Berri
18:15 22.03.2023.

MVPE ne razumije da su Zambija i DR Kongo putem UN-a poslale vrlo jasnu poruku svim Europljanima koja glasi - ne dolazite u DR Kongo po djecu. Potpuno je nebitno kakve je papire izdao Općinski sud u Zlataru, imaju li djeca hrvatsku putovnicu, što rade hrvatski centri za socijalnu skrb. Tko ne razumije političku poruku koju šalju Zambija i DR Kongo, nažalost, zalutao je u politiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije