Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Europskom parlamentu

Sokol: Hitno zabraniti posvojenja djece iz država koje nisu stranke Haške konvencije

Plenary session at the European Parliament in Strasbourg
YVES HERMAN/REUTERS
15.03.2023.
u 21:39

Ladislav Ilčić, inicijator ove rasprave u Europskom parlamentu, ustvrdio je da posvajanje djece kojemu je u prvom planu želja za roditeljstvom često vodi u kupovinu djeteta

Na inicijativu hrvatskog zastupnika Ladislava Ilčića, kojemu je povod bio slučaj osmero hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji zbog posvajanja djece iz Demokratske Republike Kongo, Europski parlament večeras je raspravljao o prekograničnim posvojenjima djece iz trećih država izvan EU. HDZ-ovac Tomislav Sokol tražio je da se potpuno zabrane sva posvojena djece iz država koje nisu ratificirale Haašku konvenciju, koja regulira međudržavna posvojenja.

- Hitno treba zabraniti posvojenja iz takvih država. Naime, u državama koje nisu stranke Haške konvencije nerijetka su posvojenja u čijoj je pozadini kriminal koji može obuhvaćati korupciju, otmicu i prodaju djece. Zato je važno poslati snažnu poruku da postupanja koja ostavljaju prostora za kriminal ne trebaju biti dopuštena. 105 država stranke su Haške konvencije pa stoga ostaje nejasno zašto bi se netko odlučio na posvojenje upravo iz države koja nije potpisnica Konvencije. Ključno je da oni koji se odluče na međunarodno posvojenje ulože posebnu pažnju da bi se uvjerili u zakonitost posvojenja jer njihova želja za roditeljstvom nikako ne može biti ispred najboljeg interesa djeteta - rekao je Sokol.

Ladislav Ilčić iz stranke Hrvatski suverenisti govorio je kao inicijator ove točke dnevnog reda, uime europskih konzervativaca i reformista, ali na kraju mu je isključen mikrofon jer je premašio dopuštenu minutažu, a predsjedavajuća je bila vrlo stroga u provedbi tog pravila.

- Posvajanje je nešto jako plemenito, ali samo kad je interes djeteta u prvom planu. Naizgled mala promjena, kad je želja za roditeljstvom u prvom planu, vrlo se često svede na kupovanje djeteta, kao neke robe s različitim cijenama. Tad se posvojenje pretvara u trgovanje ljudima. Stavite se samo u ulogu roditelja kojima je dijete oteto. Ili majke kojoj je rečeno da je dijete umrlo, a ustvari se daje u posvojenje - apelirao je Ilčić i dodao kako uskoro dolazi europska direktiva o sprečavanju trgovanja ljudima, koja nelegalna posvojenja tretira kao trgovinu ljudima. 

Uime europskih pučana govorio je Karlo Ressler (HDZ):

- Imamo pravo posvojiti potrebito dijete iz strane države, no nemamo pravo iskorištavati institucionalne slabosti stranih država. Nemamo pravo djecu tretirati kao objekt. Njihova prava daleko nadilaze sva naša prava i sva naša htijenja - rekao je Ressler.

I govornici uime drugih klubova zastupnika - socijalista i demokrata (S&D), liberala iz Renewa, Zelenih - naglašavali su da treba stati na kraj trgovini djecom, oduzimanju djece, i da treba modernizirati zakonodavni okvir za međudržavna posvojenja. Poljska europarlamentarka Elžbieta Kruk problematizirala je masovno otimanje djece iz Ukrajine, u organizaciji Rusije i pod izgovorom da ih posvajaju ruske obitelji. 

VIDEO Nove poplave u Turskoj usmrtile su najmanje 10 ljudi

Komentara 3

DU
Deleted user
06:25 16.03.2023.

Pustite sad EUrupski parlament. Nego što se događa s našim "Zambijcima" ? Što je s Pernarom ?

ST
StariSokol
10:31 16.03.2023.

Kako bih volio slobodno komenirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije