Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prgomet: Da sam plagirao diplomski rad, napustio bih HDZ

Mogu samo reći što bih ja učinio u ovakvoj situaciji. Da se meni utvrdi postojanje jednog takvog djela, ne samo da bih napustio dužnosničku poziciju u HDZ-u nego bih otišao i iz stranke, kazao je Prgomet
01. prosinca 2012. u 12:34 8 komentara 124 prikaza
'SPECIJAL OBZOR 10. 04. 2012., Zagreb - Kandidat za mjesto predsjednika HDZ-a, Drago Prgomet. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Plagijat je plagijat, bez obzira na to je li riječ o stručnom radu kao što je diplomski ili znanstvenom radu poput doktorata, smatra zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet koji u intervjuu Novom listu nije skrivao što misli o slučaju Milijana Brkića za kojeg smatra da treba razmisliti je li mu i dalje mjesto u redovima stranke.

>>Karamarko: Brkić je kompilirao diplomski, bio je najbolji student

– Kada govorimo o terminu novi HDZ, želim istaknuti da smo mi HDZ koji je više od dvadesetak godina na hrvatskoj političkoj sceni i baštinimo sve što je stranka dobro, ali i manje dobro napravila. Nema potrebe naglašavati da je dobrog, poput stvaranje neovisne države, izgradnje demokracije i utiranja puta prema euroatlantskim asocijacijama, bilo jako puno. Dakle, nismo mi nova stranka, ali možemo govoriti o novom početku ili novim vjetrovima u HDZ-u. U slučaju eventualnog plagijata ne mogu suditi na osnovi novinskih napisa o čemu se tu radi. Nemam razloga ne vjerovati gospodinu Brkiću. Ali, činjenica je da se radi o vrlo neugodnoj situaciji za glavnog tajnika i za HDZ. Stoga bi dobar potez bio kad bi na primjer etičko ili drugo meritorno povjerenstvo na razini sveučilišta u najkraćem roku dalo mišljenje o tom diplomskom radu. S time bi se skinula svaka dilema oko tih optužbi - komentirao je reakciju vodstva stranke na otkriće o plagijatu, a ujedno i ponudio odgovor što bi on učinio ako se pokaže da je diplomski rad uistinu plagiran.

- Mogu samo reći što bih ja učinio u ovakvoj situaciji. Da se meni utvrdi postojanje jednog takvog djela, dakle plagijat rada na osnovi kojeg dobijete određeni profesionalan status i poziciju, ne samo da bih napustio dužnosničku poziciju u HDZ-u nego bih otišao i iz stranke. Govorim o sustavu vrijednosti i načinu ponašanja. I on mora vrijediti za sve jednako - decidirano je potvrdio Prgomet.

Iako zamjenik predsjednika najveće oporbene stranke drži da je HDZ s novim vodstvom danas bolji nego što je bio prije unutarstranačkih izbora, vjeruje da se u šest mjeseci moglo napraviti i više. No poboljšao se kontakt između vrha stranke i baze, što je u vrijeme Jadranke Kosor bilo zapostavljeno.

A zbog čega smatra da nakon unutarstranačkih izbora nije uslijedio zamah kakav se očekivao, pročitajte ovdje.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

 • zof:

  Nisam član HDZ-a, ali ono što sam do sada vidio od gospodina Prgometa (nastup Nedjeljom u 2, izjava i stavova) izuzetno me ugodno iznenadillo. Obrazovan je, razložan ,argumentiran, principijelan, smiren..Ne poznajem ga privatno, ne znam je li stvarno takav u ... prikaži još! svakodnevnom i privatnom životu, Ako je svaka mu čast. Ne moramo ni biti u istoj stranci da bi ga poštovao. Što je više takvih ljudi u svim strankama to bi i za Hrvatsku bilo bolje.

 • Miške 3:

  Gospodjo Bernardica Juretic, tako volim vase komentare. Iskreno.

 • Avatar sjeverozapad
  sjeverozapad:

  Imam neku lovu, uštedio- ali nezmam koju diplomu da kupim, ili nešto kompiliram,baš sam u dilemi, a htio bi biti intelektualac