Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVI NAKON 17 DANA

Preživjeli rudari u Čileu morat će četiri mjeseca čekati ispod zemlje

čile rudnik
reuters
23.08.2010.
u 23:13

Rudnik se urušio još 5. kolovoza, a rudari su ostali na dubini od oko 800 metara.

Trideset i tri rudara koji su prije više od dva tjedna ostali zatrpani u rudniku bakra i zlata u San Joseu u Čileu ostali su živi. Rudnik se urušio još 5. kolovoza, a rudari su ostali na dubini od oko 800 metara.

Nakon proslave te vijesti, članovima obitelji slijedi dugo i teško čekanje. Spasilački timovi najavili su, niame, kako bi do njihova izvlačenja iz zatrpanog rudnika moglo proći i četiri mjeseca - koliko će potrajati iskopavanje gotovo kilometar dugog tunela s kojim bi se došlo do nesretnih rudara. U međuvremenu se pokušava ustanoviti lanac opskrbe hranom, pićem i lijekovima te redovita komunikacijska linija.

- Moramo hitno ustanoviti u kakvom su psihološkom stanju. Moraju razumijeti da će nam trebati puno tjedana prije nego ih uspijemo izvući na svjetlo dana - objasnio je ministar zdravstva Jaime Manalich.

Timovi su učvrstili "liniju života" kojom će se rudarima dostavljati pomoć. Riječ je o pukotini širokoj svega 15 centimetara. Rudarima su dostavljeni i mali mikrofoni preko kojeg će moći razgovarati s članovima obitelji, javlja AP.

Nejasno je imaju li rudari dovoljno zraka za tako dugo razdoblje.

- Čak i ako ćemo morati čekati mjesecima želim svima reći da sam dobro i da ću sigurno izaći van u dobrom stanju - napisao je u svojoj poruci 63-godišnji rudar Mario Gomez.

Njegova supruga kaže da je riječ o iskusnom rudaru, ali da ga, nakon što prođe ova tregedija, neće više puštati pod zemlju.

Ključne riječi

Komentara 8

CR
croatica888
00:26 24.08.2010.

Hoće li se zlatko sudac pomoliti sa severinom za njih? Ja hoću.

OB
-obrisani-
01:57 24.08.2010.

Zalosno A mi se borimo dai rudari idu u penziju sa 65 god starosti. Naka se javi ako ju je neko docekao radeci do 65 g. starosti kao rudar.

OB
-obrisani-
00:17 24.08.2010.

Nek im je sa srecom... slijedi dugo i tesko cekanje... kako za rudare tako i za obitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije