Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krali godinu i pol

Prevarili pretplatnike teleoperatera za 470.000 kuna

Zaštita autorskih prava, ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
09.09.2022.
u 13:30

Sutkinja istrage je usvojila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor protiv okrivljenog 22-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana u dobi od 21 i 22 godine zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo računalne prijevare. Od siječnja 2021. do lipnja 2022. godine u Đurđevcu su provodili neovlaštene autorizacije i pristupali korisničkim računima većeg broja pretplatnika na internetskom portalu jednog teleoperatera.

Na početnoj stranici portala upisivali su brojeve telefona pretplatnika i zatražili dostavu PIN potrebnih za autorizaciju. Kad je pretplatnik putem SMS-a zaprimio svoj PIN, kontaktirali su pretplatnike lažno se predstavljajući kao ovlaštene osobe, zaposlenici korisničke službe teleoperatera, i tražili od njih da dostave PIN primljen SMS-om.

- Pretplatnici su im davali PIN u uvjerenju da se doista radi o legitimnom upitu korisničke podrške. Osnovano se sumnja da su se, koristeći dobivene PIN-ove, prijavljivali na portal i pristupali korisničkim računima pretplatnika i kupovali bonove koje su uplaćivali na svoje račune i na račune drugih građana u zamjenu za gotovinu, čime su, osnovano se sumnja, ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od 470.000 kuna - kažu u DORH-u.

Sutkinja istrage je usvojila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor protiv okrivljenog 22-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

VIDEO: Preletjela je 11.200 kilometara da upozna stranca s Tindera, rodila se ljubav, sada imaju dijete

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
16:41 09.09.2022.

Prosil bi gospona Betija da samo navede boju tena ovih ... Fala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije