Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isplata odšteta za nematerijalnu štetu

Presudom suda Srbija isplaćuje članove obitelji ubijenih u Sotinu i na Ovčari

Uz cestu Vukovar-Sotin podignut spomenik Ovčara za sve ubijene i nestale iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991.
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
18.10.2023.
u 13:57

Prema trenutnom zakonu u Srbiji za isplatu odštete preduvjet je da postoji pravomoćna presuda za ratni zločin, a visina odštete po članu obitelji koji su podnijeli tužbu iznosi oko 7.000 eura

Članovima 16 obitelji iz Sotina, koji su ubijeni u agresiji na Hrvatsku 1991. godinu, bili će isplaćena odšteta na ime nematerijalne štete za ubojstva od strane Republike Srbije. Potvrđeno je to prije nekoliko dana i presudom Apelacijskog suda u Beogradu tako da se početak isplate odštete može očekivati uskoro.

- Suđenje je trajalo nekoliko godina ali na kraju smo uspjeli. Da bi mogli podnijeti tužbu za nematerijalnu štetu za ubojstva mora postojati pravomoćna presuda za određeni ratni zločin. Radi toga sada imamo u Sotinu situaciju da je u mjestu ubijeno 67 mještana, a da je odšteta presuđena za 21 ubijenoga. Za njih postoji pravomoćna presuda po kojoj su osuđeni Žarko Milošević i Dragan Mitrović – kaže Igor Matijašević iz Sotina.

Upravo je Matijašević prije desetak godina, zajedno s još nekoliko sumještana, provodio privatnu istragu kako bi došli do saznanja gdje su pokopani mještani ovoga vukovarskog prigradskog naselja. Išao je toliko daleko da se u Srbiji nalazio s Miloševićem koji je na kraju pristao doći u Hrvatsku i pokazati mjesto masovne grobnice. Matijašević pojašnjava kako prema zakonu u Srbiji maksimalan iznos koji se na ovo ime može isplatiti iznosi 2 milijuna dinara (oko 20 tisuća eura) po članu obitelji koji je tužio Srbiju dok je obiteljima iz Sotina sud presudio po 800.000 dinara (oko 7 tisuća eura) koje će im morati isplatiti Republika Srbija. Na presuđeni iznos idu i pripadajuće kamate, a tu treba uzeti u obzir da je cijeli postupak dugo trajao.  

- Presuđeni iznos je je svakako simboličan iznos ali opet dobili smo crno na bijelo da Srbija priznaje krivicu za zločine koji su počinjeni u Hrvatskoj. Svakako da ćemo se žaliti i u Srbiji, a onda i na sudu u Strasbourgu – rekao je Matijašević.

POVEZANI ČLANCI:

Dodaje kako bi s više političke volje isplatu za ubijene mogli dobiti i ostale članove obitelji koje nisu obuhvaćene presudom ali da je za tako nešto potrebno više političke volje. Podsjetio je kako su obitelji iz Sotina istražnim organima i sudovima u Srbiji dostavili podatke i o ostalim grobnicama ali da za sada sve stoji. Tu Matijašević krivi i nadležne u Hrvatskoj ističući kako ne pritišću dovoljno Srbiju.

Kako doznajemo Sotin nije prvo mjesto stradanja za koje su članovi obitelji ubijenih dobili odštetu za nematerijalnu odštetu od Srbije. Naime, prvi slučajevi isplate dogodili su se za ratni zločin na Ovčari što nam je potvrdila i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sandra Rapčak Škomrlj napominjući kako je to bila inicijativa obitelji.  

- Krenuli smo s tim tužbama prije nekoliko godina i do sada je pokrenuto nekih 20-ak tužbi. Za dio njih su došle i pravomoćne presude i isplaćena novca dok su ostali slučajevi u različitim fazama. Isplate od strane Srbije, za svakoga člana obitelji, iznose po oko 7.000 eura. Iako nismo ove optužbe pokrenuli radi novca, jer smo znali da iznosi neće biti visoki, svakako ćemo se žaliti sve do Strasbourga. Cilj nam je bio da Srbija prizna odgovornost što je na ovaj način i napravila iako su pokušavali sve da suše optužnicu – rekla je Rapčak Škomrlj.

Dodaje kako udruga upućuje pozive obiteljima te da optužbe diže po nekoliko njih u jednom valu ali i da će s vremenom svi doći na red. Prema njenim riječima svi koji tuže moraju biti spremni da idu u Beograd na svjedočenje.

- S obzirom da je preduvjet tužbe za isplatu nematerijalne odštete postojanje pravomoćne presude logično je da će se na ovaj korak moći odlučiti i svi oni iz cijele Hrvatske za koje postoji pravomoćna presuda – rekla je Rapčak Škomrlj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije