Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presuđeno u korist potrošača koji su konvertirali kredite, banke moraju vratiti 367.000 kn

Na temelju osam presuda banke moraju vratiti ukupno 367 tisuća preplaćenih kuna te platiti 86 tisuća kuna sudskih troškova.
01. ožujka 2020. u 09:45 8 komentara 25069 prikaza
Kune - novac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ukupno je osam presuda doneseno u razdoblju 18. do 28. veljače kojima se dosuđuju preplaćeni anuiteti za konvertirane kredite. Tri presude donijela je predsjednica Općinskog suda u Kutini Jasmina Pintarić, tri presude donio je sudac Ivica Grubišić s Općinskog suda u Vukovaru te po jednu sutkinja Andrea Vasiljević i sudac Siniša Orlović sa sisačkog suda.

Ilustracija NEOPRAVDANE OPTUŽBE Ustavni sud odbio ustavnu tužbu Zagrebačke banke: Udruga Franak zadovoljna odlukom

Ukupno je tim presudama dosuđeno:

367.000 kuna preplaćenih anuiteta i glavnica

86.000 kuna sudskih troškova.

- S nestrpljenjem očekujemo nove radosne vijesti s Vrhovnoga suda RH, jer potpuno je nedvojbeno da je presudom Suda EU C-118/17 presuđeno da se potrošač koji je konvertirao ugovorne odredbe o valuti mora dovesti u stanje kao da nikada nije ugovorio nepoštenu valutu, pa potrošač mora dobiti punu restituciju, priopćili su iz udruge Franak te dodali:

- Upravo tako sude suci koji su donijeli osam friških presuda, pa izdvajamo najbitnije detalje iz tih presuda:

1. uvažavajući iznesene stavove Suda Europske unije, konvertiranjem kredita nije postignut učinak zaštite tužitelja kao potrošača, jer Aneksom nije otklonjena neravnoteža u pravima i obvezama ugovornih strana.

Video - Udruga Franak zadovoljna svojom pobjedom u tužbi na Vrhovnom sudu

 

2. konverzija nema utjecaja na ništetnost odredbi ugovora o osnovnom kreditu.

3. nije moglo doći do obnove kreditnih ništetnih odredbi niti je došlo do konvalidacije ništetnosti temeljem Zakona jer je temeljna pretpostavka da bi se održani pravni posao mogao konvalidirati, ta da je taj pravni posao zakonom utvrđen ništetnim, a što nedvojbeno nije utvrđeno zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju

4. odredbe predmetnog zakona vezano uz konverziju ne predviđaju niti ništetnost niti konvalidaciju ništetnih odredaba

5. člankom 41. Zakona o zaštiti potrošača propisano je da se potrošač ne može odreći niti mu se mogu ograničiti prava koja ima temeljem tog zakona, a među kojima je i pravo na utvrđenje ništetnih ugovornih odredbi i potraživanje onoga što je trgovac (banka) neosnovano stekao

6. konverzija se odnosi isključivo na ugovorne obveze proizašle iz osnovnog Ugovora o kreditu, a niti jedna odredba ZID ZPK ne širi primjenu konverzije na druge izvan-ugovorne odnose među strankama te se konverzijom ne rješava pitanje preplaćenih iznosa kamata i tečaja kroz utuženi period.

sudnica Udruga Franak: Šest novih presuda za konvertirane kredite

Vesele nas izuzetno i vijesti s Ustavnoga suda koji je odbio ustavnu tužbu Zagrebačke banke čime je potvrdio pravno shvaćanje Vrhovnoga suda RH iz revizije Rev-2245/17 kojom je utvrđeno da nema zastare potraživanja za privatne sudske postupke iz slučaja franak te nas također veseli i snažna podrška koju smo dobili od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića poručuju iz Franka i zaključuju:

- Očekujemo konačno utvrđenje naših prava nakon konverzije u oglednom postupku tijekom ožujka, očekujemo utvrđenje ništetnosti temeljnih CHF ugovora!

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • prokurator:

    aj fala ti bože barem nešto.

  • EURUSD:

    Sud EU je rekao svoje, sve drugo su naklapanja i jal. Samo mi koji smo imali CHF kredite znamo kroz sto smo prosli, zato hvala Milanovicu, a ja sam mu vratio na nacin da sam sve svoje osobno vozio na biraliste...

  • luka_os:

    zasto se meni ne vrati novac koji sam ulozio u dionice Leda? Mogao sam i u nesto drugo ulozit, kao sto su oni kao i svi normalni trebali podici kredite u eurima znajuci da drzava vodi odnos o tecaju eura. ... prikaži još! Njima bas nitko nije kriv za takav nacin kocke, a meni je kriva drzava i porezna jer su nas lagali da firma stoji dobro i da je uspjesna. Danas ta firma radi u istom prostoru sa istom opremom, jedino moje dionice vise nisu moje. I nitkom nista.