Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prepoznatljiva destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma

Sisačko-moslavačka županija (1)
Foto:
1/7
PR
Autor
PR članak
15.12.2011.
u 00:01

Sisačko-moslavačka županija vam nudi opuštanje u netaknutoj prirodi, vraćanje vremena u neke viteške dane, opuštanje u ljekovitim vodama, uživanje u domaćim jelima i dobroj moslavačkoj kapljici...

Dolaskom u Sisačko-moslavačku županiju dotičete Moslavinu, Posavinu, Pounje, Slavoniju, Pokuplje, Turopolje, Banovinu i Kordun.

Duga urbana naseljenost i izvanredan smještaj na dodiru triju rijeka Save, Kupe i Odre, učinili su Sisak vrlo važnim gradom u povijesti Hrvata. Trokutasta utvrda staroga grada iz 16. stoljeća, odlično očuvana osnovni je cilj svakog turista. Tvrđava je poznata po veličanstvenoj pobjedi Hrvata nad Turcima 1593. godine, prvom velikom porazu do tada nepobjedive turske vojske u Europi.

U slavu i čast svih hrvatskih vitezova, u sjećanje na hrvatske pobjede, pod zidinama Staroga grada u Sisku svakoga lipnja održava se sve veći, ljepši i zanimljiviji Viteški turnir sa trubadurima, kovačima, alkemičarima, streličarskim turnirom, natjecanjem štitonoša i vitezova, a tu je i let balonom, vožnja brodom, turističkim vlakićem...

Keltska noć -
Velika fešta sisačke povijesti i sadašnjosti, po mnogima i nagoviještaj budućnosti.

Kupom te noći plovi desetak splavi između Novoga i Starog mosta. Svaka od njih predstavlja kostimografijom, scenografijom i izrečenom riječju, neku od priča iz pojedinog povijesnog razdoblja.

Istovremeno su na obali postavljeni tabori iz keltskog i rimskog doba , srednjeg vijeka, te iz Domovinskog rata.

Sisak je polazna točka za obilazak parka prirode Lonjsko polje, 506 km2 močvarnih livada i hrastovih šuma. Ovaj park je najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Dunavskom porječju i od međunarodnog je značaja kao prebivalište ptica močvarica.

Čigoč - selo roda
, smjestilo se na cesti Sisak-Jasenovac i nudi druženje s brojnim dugonogim pticama.

100 kilometara južno od Zagreba, oko srednjeg toka rijeke Gline, pod obroncima slikovitih brežuljaka smjestilo se atraktivno i europski poznato termalno kupalište – Topusko. Povijest Topuskog počela je prije više od 3000 godina kad su Japodi došli na izvore termalne vode.

U parku Opatovina danas se može vidjeti ostatak veličanstvene građevine iz 13. stoljeća - portal crkve Blažene Djevice Marije od Pohoda.

Lipovljanski sureti
prvi su put održani 1976. godine i bili su jedina manifestacija nacionalnih manjina u tadašnjoj državi. 2010.godine, nakon duge pauze, oživljena je najveća manifestacija kulture, jezika i stvaralaštva nacionalnih manjina u Hrvatskoj, te je Hrvatskoj i Europi odaslana jasna i snažna poruka o suživotu, toleranciji i multikulturnom bogatstvu hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina.

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici
je turističko-kulturna manifestacija izložbenog i prodajnog karaktera na kojoj brojne udruge i lokalno stanovništvo predstavljaju način života u ovom području. Po broju sudionika, izlagača i posjetitelja, Kestenijada prerasta regionalne okvire i postaje manifestacija državnog karaktera, na kojoj se promoviraju autohtoni proizvodi, kulturna, povijesna i prirodna baština SMŽ.

A sad poslastica za nepca poznavatelja dobre vinske kapljice - duga tradicija održavanja smotre grožđa i vina - Voloderske jeseni.

Moslavina je domovina autohtonih vina moslavac i škrlet koji je ujedno i najtraženiji jer uspijeva samo u Moslavini, te vina bijeli pinot, rizling i frankovka. Posjet vinskim cestama Moslavine nudi poseban doživljaj i zasigurno će ostati u sjećanju svakome tko posjeti ovaj vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja.

Sisačko-moslavačka županija
nudi vam opuštanje u netaknutoj prirodi, vraćanje vremena u neke viteške dane, opuštanje u ljekovitim vodama, uživanje u domaćim jelima i dobroj moslavačkoj kapljici... svakako je vrijedno dolaska.

Želite prijaviti greške?