Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prepirka u Klubu zastupnika SDP-a: Zaiskrilo između Ostojića i Hajdaš Dončića

SDP-ovci su, međutim, odlučivali samo o predsjedniku Odbora za europske poslove jer je taj među osam odbora koje će Sabor najprije birati zbog rasprave o izvješću premijera sa sjednica Europskog vijeća koja se očekuje nakon izbora nove Vlade.
21. srpnja 2020. u 23:22 6 komentara 3148 prikaza
Zagreb: Rajko Ostojić o aktualnoj političkoj situaciji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Saborski Klub zastupnika SDP-a u utorak je za potpredsjednika Sabora izabrao iz svoje kvote izabrao Rajka Ostojića, o čemu će nakon konstituiranja odlučivati Sabor, dok će Klub do daljnjega voditi predsjednik iz prošlog parlamentarnog saziva Arsen Bauk.

Zagreb: Rajko Ostojić o aktualnoj političkoj situaciji 'On ima tu želju' Rajko Ostojić SDP-ov potpredsjednik Sabora?

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić trebao bi u desetom sazivu obnašati dužnost potpredsjednika Sabora, a oko te nominacije na sjednici je, kako se neslužbeno moglo čuti, zaiskrilo između njega i njegova prethodnika na tom mjestu Siniše Hajdaša Dončića.

Na potpredsjednička mjesta u Klubu izabrani su Sabina Glasovac, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, glavni tajnik stranke Nikša Vukas te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

SDP-u je u oporbenom dogovoru oko raspodjela dužnosti u saborskim odborima pripalo osam predsjedničkih mjesta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odboru za turizam, Odboru za pravosuđe, Odboru za europske poslove, Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, Odboru za obranu, Odboru za predstavke i pritužbe, Odboru za međuparlamentarnu suradnju te saborskom Izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Siniša Hajdaš Dončić OGLASIO SE NA FACEBOOKU Hajdaš Dončić: Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala

SDP-ovci su, međutim, odlučivali samo o predsjedniku Odbora za europske poslove jer je taj među osam odbora koje će Sabor najprije birati zbog rasprave o izvješću premijera sa sjednica Europskog vijeća koja se očekuje nakon izbora nove Vlade.

Oko izbora predsjednika tog odbora na Klubu je došlo do prijepora jer ga je prema prijedlogu v.d. predsjednika Zlatka Komadine trebao voditi predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, s čime se nije slagao dio Kluba. Uslijedila je stanka u kojoj su nezadovoljni tim prijedlogom prikupili trećinu potpisa da se za predsjednika predloži Domagoj Hajduković. On je u konačnici i izabran, a Fabijanić se sam povukao, a za ‘utjehu’ će, neslužbeno se čuje, predsjedati Odborom za međuparlamentarnu suradnju. Vukasu bi navodno trebao pripasti Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

O predsjednicima ostalih odbora Klub će odlučivati idućih dana

SDP ima i deset potpredsjedničkih mjesta u radnim tijelima Sabora.

Bauk ostaje predsjednik Kluba do izbora novog čelništva stranke, a bude li za predsjednika SDP-a izabran Peđa Grbin, koji je za sada jedini najavio kandidaturu, izvjesno je da bi ga on zamijenio na toj dužnosti. Naime, Grbinov je stav da predsjednik oporbene stranke ujedno treba biti i predsjednik zastupničkog Kluba.

A1 Hrvatska DONOSI A1 Čak 72% hrvatskih kompanija inoviralo je u zadnje dvije godine: Evo kako su neke od njih otvorile 300 radnih mjesta, a neke transformirale cijele industrije

U izjavi novinarima u stanci sjednice Bauk je rekao da će SDP-ovci, sukladno dosadašnjoj parlamentarnoj praksi i međustranačkom dogovoru, glasati za sve prijedloge ostalih stranaka. S obzirom na to da su iz platforme Možemo najavili da neće podržati čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru za potpredsjednika Sabora, Bauk je rekoa da će SDP glasati ‘za’ njega, kao i sve ostale prijedloge, a oni koji s tim budu imali problem, neće se uključiti u glasanje. 

Dodao je i da s Mostom pregovaraju da u SDP-ovu kvotu ‘vrate’ Odbor za ravnopravnost spolova, a u zamjenu im daju neki iz svoje kvote, ali i da su u pregovorima ocijenili da je za Zakon o pobačuju važniji matični Odbor za zdravstvo i da im je to bio prioritet. HDZ će imati većinu u svakom odboru, mjesto čelnika odbora nije presudno, ali simbolički ipak nešto znači pa ćemo u pregovorima pokušati zamijeniti se za taj odbor, naglasio je, odbivši otkriti detalje pregovora dok još traju. 

Peđa Grbin izbori u sdp-u Grbina podržali Hajdaš Dončić, Borzan i Maras: 'Ima iskustvo i svježinu u idejama'

Siniša Hajdaš Dončić  je večeras na Facebooku objavio da je završio klub zastupnika, te kako je zahvalio kolegama na prijedlozima i odlučio da neće prihvatiti bilo kakvu funkciju u klubu.

"Ostajem narodni zastupnik zahvaljujući preferencijalnim glasovima pajdaša i pajdašica. Tako ću i dalje. Žeton nikada pa ni onda", poručio je Hajdaš Dončić. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • Neo001:

    Ima li među istima koji normalan ?

  • actros:

    Ostojicu,imas ime i prezime kao da nisi iz Horvatske.....

  • klo11:

    Ono kad je SDP-ovac Rajko šovinist....