Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Hajdaš Dončić: Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
18.03.2020.
u 13:40

Vrijeme je da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potakle nastanak EU opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna.

Potpredsjednik Sabora i bivši SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić na Facebooku je objavio koje mjere predlaže da se donesu za ublažavanje gospodarske krize izazvane zbog koronavirusa.

1. Izbjeći u prvih 60 dana bilo kakve odgode, prolongate i plaćanja u 24 rate doprinosa na plaći i iz plaće, što je prijedlog Vlade, već jednokratnom uplatom u visini od cca 4.200 kuna (minimalac i doprinosi) svim poduzetnicima u teškoćama refundirati dio isplate plaće, bez obveze vraćanja, naglašavam bez obveze vraćanja, jer ćemo velike probleme o kojima ovisi funkcioniranje nacionalne ekonomije ostaviti samo za kasnije.

2. HNB, koja ima oko 19 mld. eura deviznih rezervi u dogovoru s ECB  (Europska centralna banka) i kroz ESM (Europski stabilizacijski mehanizam), postaje kreditor jedinstvenog sanacijskog fonda, te počinje preuzimati ulogu nacionalnog stabilizacijskog fiskalnog fonda. HNB preuzima upravljanje s 1,5 mld eura (iz deviznih rezervi) u fiskalni fond, a koji može poslužiti središnjem proračunu za isplate u zdravstveni i mirovinski sustav zbog nastalog proračunskog manjka tj. jaza Hrvatskoj (zagovornik sam uvođenja eura) ulaskom u ERM  2, kao čekaonicu za euro i uvođenjem eura ostaje oko 6 mld. eura  deviznih rezervi koje može u nekom ekstenzivnom tumačenju upotrijebiti onako kako želi, a pametnim državama služi upravo kao skriveno blago za egzogene poremećaje, kao što je ovaj uzrokovan koronavirusom. Dakle, mogućnosti postoje.

3. Setom ostalih mjera kao što su: fleksibilnije skraćivanje radnog vremena zaposlenika u cilju održavanja zaposlenosti,  ukidanjem PDV-a na dostavu hrane, naknadom plaće za jednog roditelja, besplatnom cestarinom i trajektnim prijevozom u sljedećih 2-3 mjeseca bar djelomično olakšati život građana, a moratorijem na kredite građana koji to zatraže u dogovoru s bankama olakšati prvi šok i tome dodati mjere koje je predložila Vlada RH.

4. Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala i da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potakle nastanak EU opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna.

Komentara 4

DU
Deleted user
14:56 18.03.2020.

Prije pomagajte branitelji, onda ih zaboraviste,, sada pomagaj EU, Siniša pitaj babicu, ona ti bu rekla "uzdaj se use i u svoje kljuse" i to ti je istina. Jedina pravica je da se sad nemre zbrisati u Dojčlant, kak 1991.. god. inaće bi Minken bojna opet slala pomoć.

IV
ivicin
13:57 18.03.2020.

g.dončić ovaj virus je zlo naravski ...ali ova pandemija je pokazala da EU ne postoji...a nije cudo pa govorili smo da ce se nesto ne dobro dogoditi ako joj rh bude predsjedala.....

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:49 18.03.2020.

Uf pajdaš dončić - to mi se uopće ne da čitati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije