Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hajdaš Dončić: Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala

Vrijeme je da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potakle nastanak EU opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna.
18. ožujka 2020. u 13:40 4 komentara 398 prikaza
Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Potpredsjednik Sabora i bivši SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić na Facebooku je objavio koje mjere predlaže da se donesu za ublažavanje gospodarske krize izazvane zbog koronavirusa.

Tonino Picula glasovao je na biračkom mjestu u Laginjinoj ulici na izborima za Europski parlament. Jedan od inicijatora Picula: Zemljama zapadnog Balkana hitno omogućiti širenje EU fondova u borbi protiv koronavirusa

1. Izbjeći u prvih 60 dana bilo kakve odgode, prolongate i plaćanja u 24 rate doprinosa na plaći i iz plaće, što je prijedlog Vlade, već jednokratnom uplatom u visini od cca 4.200 kuna (minimalac i doprinosi) svim poduzetnicima u teškoćama refundirati dio isplate plaće, bez obveze vraćanja, naglašavam bez obveze vraćanja, jer ćemo velike probleme o kojima ovisi funkcioniranje nacionalne ekonomije ostaviti samo za kasnije.

2. HNB, koja ima oko 19 mld. eura deviznih rezervi u dogovoru s ECB  (Europska centralna banka) i kroz ESM (Europski stabilizacijski mehanizam), postaje kreditor jedinstvenog sanacijskog fonda, te počinje preuzimati ulogu nacionalnog stabilizacijskog fiskalnog fonda. HNB preuzima upravljanje s 1,5 mld eura (iz deviznih rezervi) u fiskalni fond, a koji može poslužiti središnjem proračunu za isplate u zdravstveni i mirovinski sustav zbog nastalog proračunskog manjka tj. jaza Hrvatskoj (zagovornik sam uvođenja eura) ulaskom u ERM  2, kao čekaonicu za euro i uvođenjem eura ostaje oko 6 mld. eura  deviznih rezervi koje može u nekom ekstenzivnom tumačenju upotrijebiti onako kako želi, a pametnim državama služi upravo kao skriveno blago za egzogene poremećaje, kao što je ovaj uzrokovan koronavirusom. Dakle, mogućnosti postoje.

Izborni stožer Andreja Plenkovića TESTIRAN ZBOG KAŠLJA Plenković negativan na koronavirus

3. Setom ostalih mjera kao što su: fleksibilnije skraćivanje radnog vremena zaposlenika u cilju održavanja zaposlenosti,  ukidanjem PDV-a na dostavu hrane, naknadom plaće za jednog roditelja, besplatnom cestarinom i trajektnim prijevozom u sljedećih 2-3 mjeseca bar djelomično olakšati život građana, a moratorijem na kredite građana koji to zatraže u dogovoru s bankama olakšati prvi šok i tome dodati mjere koje je predložila Vlada RH.

ZNANSTVENI EKSKLUZIV Igor Rudan prvi put donosi sve mjere kojim su Kinezi pobijedili koronavirus. Svakako ih pročitajte

4. Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala i da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potakle nastanak EU opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • cigrovski.darko:

  Prije pomagajte branitelji, onda ih zaboraviste,, sada pomagaj EU, Siniša pitaj babicu, ona ti bu rekla "uzdaj se use i u svoje kljuse" i to ti je istina. Jedina pravica je da se sad nemre zbrisati u Dojčlant, kak 1991. ... prikaži još!. god. inaće bi Minken bojna opet slala pomoć.

 • ivicin:

  g.dončić ovaj virus je zlo naravski ...ali ova pandemija je pokazala da EU ne postoji...a nije cudo pa govorili smo da ce se nesto ne dobro dogoditi ako joj rh bude predsjedala.....

 • Avatar Artoo Detoo
  Artoo Detoo:

  Uf pajdaš dončić - to mi se uopće ne da čitati....