Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKE IGRE

Preokret u Splitu: HDZ-ov Mihanović od opoziva spasio Puljkovog šefa 'parlamenta'

Foto: PIXSELL
1/4
07.10.2021.
u 16:13

Iza ove službene izjave ipak se kriju neslužbeni pragmatični razlozi zbog kojih splitski HDZ nije htio ući u ring s Puljkom.

Uvijek je politički turbulentno u gradu pod Marjanom, a mira nema ni kada gradom tresu stvarni potresi. U četvrtak je tako došlo do neočekivanog političkog raspleta na splitskoj sceni pri čemu je šef splitskog HDZ-a i gradski vijećnik Vice Mihanović odbio inicijativu nedavno odmetnuog SDP-ovca Ante Franića za razrješenjem predsjednika Gradskog vijeća Jakova Prkića i tako praktički spasio Ivicu Puljku od izvjesnog političkog debakla. 

Podsjetimo, Ante Franić prošlog je tjedna napustio SDP nakon što je Večernji list objavio novu tonsku snimku iz koje je proizašlo kako su Puljkovi najbliži suradnici iz Upravnog vijeća JUŠOS-a odlučili jednostrano raskinuti ugovor sa zakupcem parkirališta na Gripama Tonćiju Omrčenu iako su bili svjesni da bi zbog potencijalno nepovoljnog sudskog spora tako gradu mogli pričiniti veliku materijalnu štetu.

Vice Mihanović

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Franić je bio nezadovoljan "mlakom" reakcijom svoje stranke na to otkriće pa je u političke vode odlučio krenuti kao nezavisni vijećnik. Razljutilo ga je, govorio je, to što je SDP u Splitu odlučio biti smokvin list Ivici Puljku i gledati mu kroz prste samo zato što se socijaldemokrati boje novih izbora na kojima bi, izgledno, doživjeli potop.

Franić je svega dva dana nakon izlaska iz stranke pokrenuo inicijativu za razrješenjem Jakova Prkića kazujući da je svojim propustom i odugovlačenjem dostave dokumentacije naslovljene na gradske vijećnike pokazao da nije dorastao funkciji koju obnaša te da osobne animozitete stavlja ispred obveza koje je dužan obavljati kao Predsjednik.

Jakov Prkić

Foto: Milan Šabić/Pixsell

A pod "odugovlačenjem dokumentacije" mislio je na službene odvjetničke dopise, dokumente, dokazni materijal i podneske koje je Omrčenov pravni tim protokolirao u splitsku Banovinu i odaslao svim gradskim vijećnicima. Međutim, iz još uvijek nerazjašnjenog razloga ta dokumentacija nije završila na stolovima splitskih političara. 

Franiću, oporbi i dobrom dijelu vladajuće garniture nije dobro sjela Prkićeva izjava u kojoj je pokušao odgovoriti zašto vijećnicima nije uručio dokumentaciju pa je kazao da su to "papiri za potpalu gradela". 

U e-mailu koji je poslao svim gradskim vijećnicima, Franić je stoga tražio podršku za pokretanjem prijedlog za razrješenje, za što mu je bila potrebna podrška jedne trećine članova Gradskog vijeća odnosno 11 potpisa

Odmah je dobio četiri potpisa Kerumovih HGS-ovaca te potpise Mostovaca. Dakle, kad je tome pridodao i svoj potpis bio je na ukupno 8 imena i prezimena koji su bili za to da se pokrene prijedlog za razrješenje Jakova Prkića. 

U početku Franićeve inicijative nije se u kuloarima ni moglo zamislit da bi HDZ kao najžešći kritičar aktualne vlasti i najveći oporbeni igrač takvu priliku mogao propustiti sa svojih 9 vijećnika odnosno potpisa koji bi bili i više nego dovoljni za opoziv Puljkovog suradnika i predsjednika Gradskog vijeća, a što bi bila svojevrsna uvertira u nove izbore u Splitu pod egidom 'odmetnuti SDP-ovac i Vice Mihanović srušili Puljkovog predsjednika Vijeća'.

Međutim Vice Mihanović odlučio je uskratiti podršku Franiću nakon višednevnih pregovora unutar stranke. A svoj razlog službeno nam je i elaborirao.

"Na tijelima stranke, sukladno Statutu Hrvatske demokratske zajednice, raspravili smo pitanje inicijative kolege Franića da se povede rasprava , te glasanje o razrješenju kolege Prkića sa mjesta predsjednika Gradskog vijeća. Zaključili smo da je gosp. Prkić izjavom o službenoj dokumentaciji  „da mu je pofalilo papira za potpalu gradela pa je iskoristio tih 108 stranica“  neprimjereno istupio u javnosti, s obzirom na dužnosti koju obnaša, ali ne mislimo da je njegov „grijeh“ toliko velik da se pokrene postupak razrješenja sa mjesta predsjednika Gradskog vijeća. Više smo skloni tome da glasamo i raspravljamo o inicijativama i projektima kao što su POS- ovi stanovi, nove škole i vrtići, garaže, prometnice i sl. koji su važni za podizanje razine kvalitete života u našem gradu i da ne trošimo vrijeme na isprazno prepucavanje", kazao je Mihanović za Večernji list. 

Ante Franić

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

No, iza ove službene izjave ipak se kriju neslužbeni pragmatični razlozi zbog kojih splitski HDZ nije htio ući u ring s Puljkom.

Izvori iz vrha splitskog HDZ-a kažu kako u ovom trenutku nisu htjeli ići u destruktivnom smjeru jer su svjesni činjenice da bi opoziv Prkića ubrzao proces koračanja prema novim izborima.

"Pazite, da je HDZ sada podupro Franićevu inicijativu u javnosti bi se stvorio zaključak da HDZ radi na štetu grada i blokira vlast. Mi bismo ispali oni koji ruše, a Puljak bi ispao žrtva koji bi tako još više uspio homogenizirati svoj birački korpus", kaže nam pozicionirani HDZ-ovac. 

Osim toga, kaže naš izvor, u ovom trenutku nije sigurno bi li HDZ na ponovljenim izborima ostvario dobar rezultat kao u svibnju.

"HDZ je velika i ozbiljna stranka i zbilja nema smisla rušiti prvog čovjeka Vijeća zbog nesmotrene izjave. Mi se ne bavimo parapolitičkim procesima. Vidjet ćemo za dva mjeseca kakva će biti situacija s prijedlogom proračuna kao jedinim legitimnim načinom rušenja većine", kaže naš izvor sugerirajući kako bi bilo pomalo i percepcijski nezgodno podržati inicijativu čovjeka koji je do jučer bio u SDP-u i koji je bio kandidat te stranke na izborima u svibnju.

Ivica Puljak

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sličnog su stava i Mihanovićevi najbliži suradnici dok na nižim strukturama stranke, dakle među običnim članstvom, zbog ovakvog poteza vlada prilično nezadovoljstvo.

Nije manje važna niti činjenica da je Franićevu inicijativu odbio i SDP, ali i da su mu dali podršku ne bi imao dovoljan broj potpisa. 

Jakov Prkić je, podsjetimo, član stranke Pametno za Split i Dalmaciju te se s bračnim parom Puljak rastao u lošim odnosima kad su s Dalijom Orešković krenuli u formiranje stranke Centar te zatomili tadašnju stranku Pametno.

Prkić je u splitsko Gradsko vijeće ušao kao nositelj koalicijske liste Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova Ljevica. Iako je u predizbornoj kampanji bio otvoreni kritičar Ivice Puljka, prilikom formiranja većine odnosno "programske suradnje" ipak mu se priklonio, a Puljak ga je zauzvrat imenovao na čelo "splitskog parlamenta".

 

Komentara 10

BR
Brrrrrand...
19:38 07.10.2021.

Bernardiću, pozivati se na Boga i godinama služiti partiji samo po sebi je kontradiktorno tako da su tvoje riječi čin još jednog u nizu bijednika za kojima su drugovi "pustili vodu"...

SE
Serdar222
16:42 07.10.2021.

Magnituda 4.6 bila je u epicetru, a u Splitu, možda upola manja.

Avatar Mali Berica
Mali Berica
16:32 07.10.2021.

U Splitu nije bio potres 4.6 prema Richteru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije