Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon duge bolesti

Preminuo vođa ruskih vojnih obavještajaca

Ministar obrane Shoigu i Korobov (desno)
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
22.11.2018.
u 18:46

Igora Korobova u javnosti se prozivalo za atentat na agenta Skripala

Rusko ministarstvo obrane, ali i sam Kremlj, objavili su jučer kako je, “nakon duge i teške bolesti” u 63. godini preminuo Igor Korobov.

Ovo samo po sebi ne govori previše, no riječ je o moćnom šefu GRU-a, vojne obavještajne službe koja je izvela cijeli niz akcija ne samo unutar Rusije već i izvan granica zemlje. Neki zapadni liberalni mediji objavili su da je Korobov umro nedugo nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Korobov je rođen 1956. u gradiću Vjazma, u Smolenskoj oblasti, a školovan je za vojnog pilota.

Tajnovita služba

Prve godine karijere proveo je kao pilot i časnik sovjetskog, a potom i ruskog ratnog zrakoplovstva, ali važan iskorak prema obavještajnim službama ostvario je kada je prešao u Upravu za stratešku obavještajnu službu.

Iako nikada nije, baš kao ni većina obavještajaca, bio “na radaru” javnosti, Vladimir Putin ga je 2016. imenovao na čelo GRU-a nakon što je dotašnji vođa tog obavještajnog sustava Igor Sergun umro od srčanog udara.

Visoko stresan posao bio je koban i za samog Korobova, koji se teško razbolio nedugo nakon što je stupio na čelo vojne obavještajne službe, a nakon dvije godine i preminuo.

– General pukovnik Igor Korobov bio je krasna osoba, vjeran sin Rusije i domoljub prema svojoj zemlji – ustvrdio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, ne odajući detaljnije od koje je bolesti Korobov doista preminuo.

Iako je nekadašnji KGB, odnosno sadašnji FSB, najpoznatija ruska sigurnosno-obavještajna služba, poznata iz filmova kao pandan američkoj CIA-i, ruski je GRU svakako jedna od moćnijih obavještajnih zajednica na planetu. Uostalom, riječ je o organizaciji koju je još 1918. osnovao Lav Trocki, a koja vodi cjelokupnu vojnu obavještajnu službu, uključujući prikupljanje podataka iz izvora izvan Rusije.

Pod njenom su “kapom” i obavještajne stanice za koje se zna da postoje, poput onih na Kubi, ali i u nekadašnjim zemljama Sovjetskog Saveza, a danas članicama NATO-a poput Estonije, Litve i Letonije.

Sama je služba bila uvijek obavijena velom tajne, pa se do pada komunizma u ruskoj javnosti i nije znalo za GRU iako su na Zapadu postojali vrlo ograničeni podaci o njezinu djelovanju.

Inače, pod GRU-om se nalaze i postrojbe Spetznaza, elitne vojne jedinice za specijalne namjene.

Blamaža u Britaniji

Upravo pod vodstvom Korobova GRU je doživio jedan od svojih većih udaraca u novijoj povijesti.

Naime, GRU je optužen da je izveo napad kemijskim otrovom na ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Nije bilo previše dokaza o ruskoj umiješanosti u tu priču, a sumnjiva je bila i činjenica da su Skripal i njegova kći preživjeli trovanje jednim od najjačih bojnih otrova današnjice.

No uskoro su se pojavile snimke s nadzornih kamera u Salisburyju, na kojima su prepoznata dva Rusa, inače visoka časnika GRU-a. Oni su se nevješto branili kako su u Britaniji, u malo poznatom gradiću, bili na turističkom putovanju.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar matalan
matalan
09:09 22.11.2018.

ipak ga je Putler sredio..

NE
Nepokolebljiv
19:18 22.11.2018.

Cudno da se "novinarstvo" nije "popiknulo" na "vjernosti domovini" makar je domoljublje u Hrvata zestoko napadano na najmanji znak.

Avatar intimus500
intimus500
08:53 22.11.2018.

kako je ubijao tako je i završio ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije