Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARITMETIČAR POLITIKE

Preminuo novinar Marinko Čulić

Marinko Čulić
Foto: Portal Novosti
31.01.2023.
u 16:22

U 73. godini u Zagrebu preminuo novinar i kolumnist Marinko Čulić. U više od četiri desetljeća novinarskog rada ustrajno i dosljedno kritizirao je vlast, tko god da ju je obnašao

Nakon duge i teške bolesti u 73. godini u Zagrebu umro je Marinko Čulić. Novinar i kolumnist portala Novosti. Kako kažu iz Novosti, njegova kolumna „Aritmetika politike“ i njegovi komentari, bili su dugogodišnji zaštitni znak Novosti. U više od četiri desetljeća novinarskog rada ustrajno i dosljedno kritizirao je vlast, tko god da ju je obnašao, inzistirajući na pravu na slobodno iznošenje svog stava.

Rodio se u Šibeniku 1951. godine. Novinarstvom se počeo baviti nakon diplome na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka 1977. godine. Pohađao je Vjesnikov Centar za izobrazbu novinarskih kadrova „Otokar Keršovani“ i 1980. godine počeo pisati u Večernjem listu. Iz tog vremena dolazi i prvo priznanje: 1983. godine dobio je Vjesnikovu I. nagradu „Vladimir Kristl“. Čulić je bio i prvi svjetovni novinar koji je dobio intervju od tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Kao već uglednog novinara, novi glavni urednik Mirko Galić poziva ga u tjednik Danas, gdje se Čulić profilirao kao vješt reporter i koncizan komentator političke scene u osvit raspada Jugoslavije. U tekstovima analizira stanje u jugoslavenskim republikama.

Nakon gašenja tog tjednika, Čulić počinje objavljivati u Nedjeljnoj Dalmaciji,a nakon toga  – zajedno s dijelom novinara koji nisu pristajali na politički dril – 1993. godine odlazi u novoosnovani dvotjednik, uskoro tjednik Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a. Godine 2003. za kolumne u Feralu nagrađen je HND-ovim priznanjem „Marija Jurić Zagorka“.

Čulićev kolumnistički stil odlikuje se lucidnošću i sposobnošću da jednostavnim novinarskim izrazom analitički objasni i najkompliciranije političke teme koje je, s naglaskom na kritiku tuđmanizma, sažeo i u dvije knjige: „Tuđman – anatomija neprosvijećenog apsolutizma“ i „Tuđman – i poslije Tuđmana“.

Dugi niz godina bio je dopisnik francuskih radiostanica. Nakon gašenja Ferala, dio karijere provodi Novom listu. 2009. godine prelazi u Novosti, tjednik Srpskog narodnog vijeća koji se u tom periodu priprema za izlazak na kioske, gdje piše kolumnu pod istim nazivom kao i u Feralu – „Aritmetika politike“. O strasti za novinarstvom i praćenjem političkih i društvenih tema govori i to što je Čulić svoju kolumnu nastavio pisati i nakon odlaska u mirovinu početkom 2021. godine. Među njegovim stalnim tematskim preokupacijama su, između ostalog, hrvatsko-srpski odnosi, hrvatska politika prema BiH, odustajanje SDP-a od socijaldemokracije, demontaža socijalne države, porast nejednakosti kod nas i u svijetu, manjak političke vizije kod naših političara čime se stvara, prema Čulićevoj ocjeni, „paklenska formula besperspektivnosti“.

Čulić je 2022. dobio nagradu HND-a "Otokar Keršovani" za životno djelo, a na ovogodišnjem Božićnom prijemu i SNV-ovo priznanje „Svetozar Pribićević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
silvano
18:51 31.01.2023.

intenzivno i strasno je mrzio državu u kojoj je živio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije