Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽNA VIJEST

Preminuo bivši saborski zastupnik Anto Kovačević

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
15.11.2020.
u 11:46

U samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj politički je djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u Republici BiH

Od posljedica COVID-a jučer je preminuo dr.sc. Anto Kovačević, hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i bivši saborski zastupnik.

Doktorirao je u Beču sa 28. godina, a politički uzor, zbog čega mu je dijelom i suđeno, bio mu je dr.sc. Marko Veselica, hrvatski Mandela, s kojim je u samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u Republici BiH. Bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije.

U bivšem sistemu osuđen je na 8,5 godina zatvora zbog verbalnog delikta, a kaznu je odslužio u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planete Zemlje po Amenesty Internationalu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji:

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog publicista i političara, gospodina Ante Kovačevića. S njegovim smo odlaskom izgubili dugogodišnjeg aktivnog sudionika naše političke i društvene scene.

Gospodin Kovačević ostat će upamćen i po svom političkom angažmanu kao zastupnik u Hrvatskom saboru, dok se u razdoblju jugoslavenskog komunističkog režima bez ustručavanja borio za istinu i pravednost te zalagao za hrvatske interese. Radi toga je kroz montirani sudski proces završio u političkom zatvoreništvu u Zenici te je osuđen zbog svojih mišljenja i govora, zalažući se za prava hrvatskog naroda.

Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti.''

Od Kovačevića se na Facebooku oprostio i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

- Napustio nas je čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku - napisao je Zekanović.

Napustio nas je čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku. Anto Kovačević 1952.- 2020.

Objavljuje Hrvoje ZekanovićNedjelja, 15. studenoga 2020.
Ključne riječi

Komentara 63

DU
Deleted user
12:11 15.11.2020.

Anto je bio vrstan intelektualac,osebujna izričaja,uznik,patnik i hrvatski domoljub. Veći nas će ga se sjećat kao "viteza od madraca".Sućut obitelji. Druga stvar: ne postoji "Republika BiH"! Niti će kad postojati. Molim da moju zemlju nazivate onako kako se i zove: Bosna i Hercegovina!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
11:52 15.11.2020.

Neka ti je laka hrvatska zemlja za koju si toliko propatio ❤

MA
MarasG
11:58 15.11.2020.

Pocivaj u miru Hrvatska legendo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije