Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTIĆENA VRSTA

Uginula ženka ćelavog ibisa koja se zadržala u Hrvatskoj: Dva su moguća uzroka smrti

Gipsy
Foto: Martin Burić/Facebook
1/2
06.03.2023.
u 20:27

Ćelavi ibis u Europi je regionalno izumro još u 18. stoljeću, no radi se na njegovoj reintrodukciji

Tužne vijesti dolaze iz delte Neretve - ženka ćelavog ibisa Gipsy koja se nekoliko mjeseci zadržala u Hrvatskoj pronađena je mrtva. Podaci GPS uređaja kojim je kao zaštićena vrsta bila opremljena pokazuju da je njena smrt bila nagla. Odmah po dojavi, na teren su izašli pripadnici policijske postaje Metković, udruga Biom te djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. 

"Nakon dojave austrijskog Waldrappteama, naš tim je izašao na teren u delti Neretve gdje je pronašao mrtvu jedinku ćelavog ibisa. Obavijestili smo institucije i policija je izašla na mjesto događaja", objavila je danas udruga BIOM. U nedjelju ujutro Gipsy je odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva. Još se čekaju rezultati analize veterinarskog laboratorija, no Dubrovački vjesnik neslužbeno doznaje da je najvjerojatnije uginula od trovanja pesticidom koji se koristi u poljoprivredi, ili od neke ptičje bolesti.

Gipsy se izlegla u zoološkom vrtu Rosegg u Austriji 2018. i pripadala je koloniji u Überlingenu u Njemačkoj. U Hrvatsku doletjela iz Italije te je u raznim dijelovima naše zemlje boravila tri mjeseca. Ćelavi ibis je regionalno izumrla vrsta - u Hrvatskoj ali i u ostatku Europe nema ih od 18. stoljeća. Posljednje jedinke na ovim prostorima gnijezdile su se u Istri, no projektom 'LIFE Northern Bald Ibis' provodi se reintrodukcija jedinkama iz zatočeništva u Njemačkoj i Austriji. Napori inicijative iznimno su bitni jer ova vrsta koju su štovali drevni Egipćani danas bilježi tek oko 200 jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku.

Gipsy je u dubrovačkoj regiji postala mala atrakcija. Nije se bojala ljudi pa je često spavala na balkonima i prozorskim daskama te je tako postala model za brojne fotografije. Ispod objave udruge Biom o njenoj smrti, zaredali su se deseci komentara ožalošćenih obožavatelja prirode.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO Napravio rezervat za papige u vlastitom dvorištu

Komentara 4

JO
JOZO
20:30 06.03.2023.

Nije imala partnera pa je uginula od tuge i osamljenosti.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
20:59 06.03.2023.

Možda je kljucala, a nije joj to bilo ćaćino.

LI
liliZG
20:45 06.03.2023.

pa ti jedi mandarine s neretve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije