Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROGO ZAŠTIĆENA

VIDEO Kod Pule opažena golema psina, vrsta koju se zimi rijetko viđa

Pula: Jugo je diglo more i valove koji su se razbijali o stijene
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
23.02.2023.
u 13:36

Golema psina strogo je zaštićena vrsta te iz Pulskog akvarija apeliraju na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju

Rano ujutro u četvrtak u pulskom akvatoriju opažena je jedinka bezopasne ali strogo zaštićene vrste morskog psa. Radi se o golemoj psini koju je u 7:25 sati na Valovinama kraj Galebovih stijena opazila dr. sc. Danijela Mioković iz Pulskog akvarija.

Golema psina (Cetorhinus maximus) rijetka je, ali stalno pristuna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u sjevernom Jadranu. Hrani se isključivo planktonskim organizmima, a istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta mora, već prisutnost sićušnih račića, pišu iz Pulskog akvarija.

Ova vrsta obitava uz obalu, ali može ju se naći i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa. Jedno od objašnjenja je da migriraju u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se nastavili hraniti dubokomorskim zooplanktonom, otkrili su iz Akvarija.

Golema psina strogo je zaštićena vrsta te iz Pulskog akvarija apeliraju na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije