Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILA U KOMI

Preminula iranska tinejdžerica (16) nakon navodnog napada policije jer nije nosila hidžab

Iran Hijab Police Accused Of Beating Girl Into Coma - Tehran
SalamPix/ABACA/ABACA
28.10.2023.
u 10:50

Iran je zanijekao da je djevojka ozlijeđena nakon sukoba 1. listopada s policajcima koji paze na obvezna islamska pravila odijevanja u teheranskom metrou

Šesnaestogodišnja djevojka Armita Geravand iz Irana umrla je nakon navodnog sukoba s policijom zbog kršenja državnog zakona o hidžabu, izvijestila je u subotu službena novinska agencija IRNA. "Nažalost, neko je vrijeme bila u komi nakon što je pretrpjela oštećenje mozga. Umrla je prije nekoliko minuta", objavila je IRNA.

Armiti je prošli tjedan proglašena moždana smrt nakon što je pala u komu 1. listopada. Smrt 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru moralne policije u rujnu prošle godine izazvala je višemjesečne protuvladine prosvjede koji su prerasli u najveće iskazivanje protivljenja iranskim vlastima u zadnjih nekoliko godina.

Skupine za zaštitu ljudskih prava prve su objavile da je Armita u bolnici, objavljujući fotografije na društvenim mrežama koje pokazuju da je u nesvjesnom stanju i na aparatima za život, s cijevi za disanje i glavom u zavojima.  Iran je zanijekao da je djevojka ozlijeđena nakon sukoba 1. listopada s policajcima koji paze na obvezna islamska pravila odijevanja u teheranskom metrou.

Žene po zakonu moraju prekriti kosu i nositi dugu, široku odjeću u Iranu, gdje je sekularni šah kojeg podržava Zapad svrgnut u revoluciji 1979. godine. Prekršitelji dobivaju javne ukore, novčane kazne ili ih vlasti uhite. Međutim nakon smrti Mahse Amini sve više žena prkosi strogim islamskim pravilima odijevanja i pojavljuju se bez pokrivene glave na javnim mjestima kao što su restorani i trgovine.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Paklene noći u pojasu Gaze: 'Jačina bombi jednaka je onoj iz Hirošime'

 

Ključne riječi

Komentara 4

22
224
20:38 28.10.2023.

Radoooooo ima li ovdje elemenata fašizma?

HR
hrUsrcu
16:30 28.10.2023.

koji "navodni"...

Avatar istovari
istovari
14:25 28.10.2023.

Putinova osovina sile zla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije