Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTRA PIŠE OREŠKOVIĆU

Premijeru, zaštitite ljudska prava lezbijki i gejeva

Kontra
30.01.2016.
u 12:22

Stanje ljudskih prava lezbijki i gejeva, koje je do sada bilo tragično loše, postaje nadasve kritično dolaskom nove vlade, ocjenjuje Kontra

Lezbijska grupa Kontra izrazila je u subotu zabrinutost stanjem ljudskih prava lezbijki i gejeva te je u otvorenom pismu od premijera Tihomira Oreškovića zatražila da se izjasni kako će štiti njihova prava. 

"Obraćamo Vam se kao organizacija za zaštitu ljudskih prava i jedna od organizacija civilnog društva koje su bile napadnute i prozivane na sjednici Hrvatskog sabora. Zabrinute smo jer stanje ljudskih prava lezbijki i gejeva, koje je do sada bilo tragično loše, postaje nadasve kritično dolaskom vaše Vlade na vlast", ocjenjuje Kontra u pismu otvorenom za javnost, uz supotpis članica Ženske mreže Hrvatske.

Tvrdi se kako činjenica koja se ne mijenja godinama jest da najveći broj "brutalnih zločina iz mržnje prema lezbijkama i gejevima prođe bez sankcija za počinitelje zbog homofobije u sudstvu, državnim odvjetništvima i policiji". 

"Lezbijke i gejevi žive u Hrvatskoj u stalnom strahu da se njihova spolna orijentacija ne otkrije i da zbog toga ne izgube posao, ne završe na ulici ili ne budu pretučeni", stoji, uz ostalo, u pismu i dodaje kako "sve to nije ništa prema činjenici da su bar dvije osobe" koje su bile aktivne u zalaganju za, kako navode, "referendum usmjeren protiv ljudskih prava lezbijki i gejeva".

U pismu se tvrdi i da je jedan od njih potpredsjednik Vlade, a drugi ministar kulture, koji je, kažu, "već najavio ukidanje sredstava jednoj queer organizaciji" te, kako se navodi, otvoreno iznosi i druge stavove koje "civilno društvo i kulturna scena u Hrvatskoj prepoznaju kao nedvojbeno fašističke".

Ocjenjuje se da su od formiranja nove Vlade učestali napadi na ljudska prava i organizacije civilnog društva.

Tvrdeći da je zastupnik vladajuće koalicije i potpredsjednika saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Ladislav Ilčić (tijekom saborske rasprave o Izvješću o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2014.) organizacije koje se bave zaštitom manjinskih ljudskih prava nazvao bolesnima, u pismu se ocjenju da takva izjava ostavlja dojam "lova na vještice".

Od premijera Oreškovića, među ostalim, traže da se izjasni kako će Vlada štititi temeljne vrednote Ustava: slobodu, jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka, te vladavinu prava, a posebno ljudska prava lezbijki i gejeva. 

Također traže da se izjasni o, kako navode, "nesmetanom održavanju fašističkog skupa u Zagrebu kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija te da reagira na "napade na organizacije civilnog društva iz Hrvatskog sabora".  

Inače, Ladislav Ilčić je u saborskoj raspravi ocijenio je da u "civilnom društvu ima onih koji su u to ušli kao u veliki biznis". Naveo je da je GONG, udruga specijalizirana za izbore, na predsjedničkim izborima imala svega 15 promatrača, a udruga U ime obitelji više od šest tisuća. 

GONG, rekao je, ima godišnji proračun od 7,6 milijuna kuna, od članarina dobije 1500 kuna, a od domaćih donacija 15 tisuća kuna. Civilno je društvo duboko bolesno, tvrdi Ilčić te pojašnjava kako ne traži da se ukine podrška udrugama, ali traži podatke o volonterima i broju korisnika projekata.

>> 'Zbog vjeronauka idemo na Ustavni sud pa ako treba i u Strasbourg'

Komentara 71

4M
4mazge
13:31 30.01.2016.

osim toga krivo mi je što se i moji novci koriste u tako pogtrešne ciljeve kao što je unapređivanje samo vaših partikularnih interesa! Vaši probvlemi nisu od ključne važnosti za Republiku Hrvatsku! Stoga....oladi!

4M
4mazge
13:29 30.01.2016.

Sja.ši, dovoljno vi ma.ltre.ti.rate hrvatsku javnost s vašim problemima koji ujedno nisu naši problemi!.....ima vl.ada puno važnijih problema za rješavati!

VU
vulica
13:56 30.01.2016.

Oduvijek je bilo pedera ali su ljudi imali srama.Izopačenici danas svojim usranim čmarom mašu bez trunke uma i srama. Užas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije