Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska je protiv Srbije jer čuva svoju političku poziciju'

Miro Kovač, hrvatski šef diplomacije, očekuje da Beograd ispuni tri uvjeta prije no što Hrvatska da suglasnost nastavku pregovora o članstvu Srbije u EU
07. travnja 2016. u 23:03 170 komentara 11163 prikaza

 Kako bi mogla nastaviti pregovore o 23. poglavlju za pristupanje EU, Srbija će morati ispuniti uvjete koje je Hrvatska istaknula. Iako to još uvijek službeno nije potvrđeno, Hrvatska je blokirala pregovore i oni neće moći biti nastavljeni sve dok Beograd ne ispuni postavljene uvjete. Oni još uvijek nigdje nisu službeno objavljeni, ali je u prijašnjim izjavama hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač jasno istaknuo da Hrvatska neće dati suglasnost za otvaranje 23. poglavlja sve dok Srbija ne riješi poštovanje manjinskih prava, ne ostvari punu suradnju sa sudom u Haagu i ne ukine nadležnost u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.

Komentirajući informacije o blokiranju pregovora, srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je da će „srpski brod nastaviti sigurno ploviti“ što god tko u okruženju radio.

Mir i stabilnost

– Mi želimo mir i stabilnost i mnogo energije ulažemo u to. Kao da se nešto u regiji dogodilo pa svi žele čuvati svoje političke pozicije tako što će biti protiv nekoga. Zakon o kojem Hrvati govore je iz 2003. i na osnovi njega je Srbija uhitila odgovorne za zločin na Ovčari i u Srebrenici – rekao je Vučić. Prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko u Rijeci je rekao da Hrvatska neće blokirati pristup Srbije EU i da želi razvijati dobre odnose sa Srbijom te želi da se granice EU prebace na istok tako da i BiH i Srbija uđu u EU.

– Međutim, Srbija mora zadovoljiti sve one standarde koje nameće EU, koje smo morali usvajati i mi – rekao je Karamarko dodajući da Srbija sa svojim zakonom o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ “ne može figurirati kao mali Haag”.

Sutra o otvaranju poglavlja

Rasprava o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom ipak bi se trebala dogoditi na sutrašnjem sastanku radne skupine Vijeća EU zadužene za proširenje, gdje se očekuje da Hrvatska obrazloži svoje prigovore.

Izvor iz EU otkrio je Večernjem listu da je na dnevni red sastanka uvrštena točka o “implementaciji mjerila za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom”. Iz toga proizlazi da će upravo danas hrvatski diplomati u Vijeću EU po prvi put obrazlagati svojim kolegama iz 27 ostalih država članica zašto bi trebalo uvesti nova mjerila Srbiji u njezinim pregovorima s Europskom unijom.     

>>Ministar Kovač otkrio što Hrvatska uvjetuje Srbiji u pregovorima za ulazak u EU

>>Kovač: Važno je da se Srbija suoči s prošlošću

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
 • fakin2012:

  Hrvatska nije ušla u EU s 1.1.2004. isključivo iz političkih razloga, jer je srpski loby izlobirao da ne može ući u EU zbog pitanja srba u Hrvatskoj. To je jedini razlog zašto je Hrvatska ušla u EU tek 2013, stalno ... prikaži još! odugovlačenje zbog pitanja srba u Hrvatskoj. Sad zamislite da srbija ne uđe u EU sljedećih 9 godina zbog pitanja Hrvata u srbiji, ratne odštete i konačno napisanih knjiga gdje će srbi u školi učiti o srpskom fašizmu i ratu od 1987 do 1998.

 • Avatar banovina
  banovina:

  Srbija je potrebna EU kao i treće oko u glavi, zlo, užas, horor, nepotrebno, odbačeno dijete!

 • Avatar freen
  freen:

  nikad oni neče u EU,nikad