Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTINA O RATOVIMA

Kovač: Važno je da se Srbija suoči s prošlošću

Miro Kovač
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
05.04.2016.
u 21:28

"Pretpostavljam da će Srbija krenuti tim putem i da ćemo imati osnove za korektne odnose"

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je danas da se Srbija mora suočiti s istinom o ratovima 90-ih godina i ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine ako želi ući u Europsku uniju i imati korektne odnose s Hrvatskom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ustvrdio je u ponedjeljak da će proteći još puno godina dok netko u Hrvatskoj shvati da je Oluja bila "najveće etničko čišćenje u Europi od Drugog svjetskog rata" i kao indikativan naveo podatak da je na Haškom sudu osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, te šest Bošnjaka.

"Vrlo je važno da se krene u suočavanje s prošlošću, tko je bio pokretač ratova na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Kovač u razgovoru za RTL.

"Pretpostavljam da će Srbija krenuti tim putem i da ćemo imati osnove za korektne odnose", dodao je Kovač i kao uzor naveo Njemačku i Francusku koje su u povijesti međusobno ratovale, a danas su stožerne države EU-a.

Šef hrvatske diplomacije je ponovio da će Srbija morati ukinuti nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigurati prava hrvatskoj manjini ako želi ući u EU.

"Mi smo članica EU-a i imamo pravo i obvezu bdjeti nad pristupnim pregovorima Srbije", rekao je Kovač.

"Srbija će morati izmijeniti svoje zakonodavstvo i ne može biti nadležna za ratne zločine u ex-Jugoslaviji", dodao je.

Službeni Zagreb upozorio je da će blokirati otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU ako Beograd ne ispuni ta dva uvjeta.

>> Dačić: Poruke Hrvatske o blokadi pristupanja Srbije EU-u ne pridonose napretku odnosa

>> Pomirenje moguće samo na temelju suočavanja s istinom o prošlosti

Komentara 45

TP
trias politica
21:46 05.04.2016.

Ako lažu već stoljećima zašto bi sad odjednom prestali s tom praksom? Naivno je misliti da će bilo koje vodstvo Srbije ikad priznati što su učinili.

ZG
zg223
21:44 05.04.2016.

ako budete stajali iza svojih rijeci svaka cast.barem nesto pametno od nase vanjske politike

CU
cungalunga
21:45 05.04.2016.

Oni se odbijaju suočiti sa činjenicom da su odgovorni za najveći genocid poslije WW2. A po komentarima od sve sile Srbadije na našim forumima samo čekam konstataciju da su Hrvati agresori a Srbi žrtve. Naravno poslije ovakvog komentara krenuti će spominjanje Jasenovca i protjeranih Srba sa "vekovnih ognjišta". Tu morate znati da su se Hrvati sa svojom prošlošću suočili, a Srbi nisu protjerani nego su skupili prnje i traktore ( pokradene od Hrvata ) jer nisu mogli podnijeti ideju nezavisne države Republike Hrvatske. Lijepi pozdrav svim Hrvaticama i Hrvatima :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije