Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u veljači

Premijer Plenković na raspravi o EU

Andrej Plenković
Patrik Macek/PIXSELL
20.01.2018.
u 07:23

Bit će to prvi put da hrvatski premijer sudjeluje u takvom formatu rasprava i u EP-u i u Komisiji.

Premijer Andrej Plenković raspravljat će 6. veljače u Strasbourgu o budućnosti Europske unije sa zastupnicima u Europskom parlamentu, a tjedan kasnije, 14. veljače, sudjelovat će i na kolegiju europskih povjerenika u Europskoj komisiji u Bruxellesu.

Bit će to prvi put da hrvatski premijer sudjeluje u takvom formatu rasprava i u EP-u i u Komisiji.

Rasprave s premijerima država članica o budućnosti EU novost su u Europskom parlamentu i prvi je u tome ovaj tjedan bio irski premijer Leo Varadkar (iako je Plenković u Hrvatskom saboru netočno rekao da će on biti prvi premijer koji ima tu čast). Plenković će biti drugi, a u Europskom parlamentu jučer je potvrđeno da Plenković na raspravu o budućnosti Europe dolazi na poziv predsjednika EP-a Antonija Tajanija. Bit će to u utorak sljedeći tjedan, a za isti dan na dnevnom redu plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu predviđeno je i predstavljanje nove strategije Europske komisije o proširenju EU na zapadni Balkan, kao i kratka rasprava o radu i ostavštini nedavno ugaslog Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Obje te točke tiču se i Hrvatske jer Komisijina strategija planira prvi put hrvatskim susjedima Crnoj Gori i Srbiji dati perspektivu da 2025. postanu nove članice EU, a u raspravi o Haaškom sudu mogu se očekivati i komentari na posljednju presudu tog suda, izrečenu u predmetu “Prlić i ostali”, tijekom čijeg se izricanja ubio general Slobodan Praljak. Plenković očekuje da će njegova rasprava s europarlamentarcima biti isključivo o budućnosti EU te da će biti konstruktivna, no može se očekivati da netko od zastupnika spomene i neriješeni hrvatsko-slovenski spor oko granice.

Plenković planira i posjet sjedištu Europske komisije u Bruxellesu 14. veljače iskoristiti kako bi predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru i svim europskim povjerenicima objasnio hrvatski stav o kompromitiranoj arbitraži sa Slovenijom i potrebe da se problem granice riješi bilateralnim dogovorom Zagreba i Ljubljane. Posjet Komisiji i Parlamentu EU za Plenkovića će biti i povratak na mjesto događaja: sam Plenković voli se pohvaliti da je jedini iz aktualnog saziva Europskog parlamenta kojemu je uspjelo vratiti se iz europske u nacionalnu politiku i postati premijer države. 

Komentara 9

Avatar siva_sova
siva_sova
13:57 20.01.2018.

opet anemični briselko ide po dozu naloga koje će slijepo izvršiti na štetu hrvatske...

KO
kordunmoj75
11:04 20.01.2018.

gnojevi ima nesto reci u eu ,jer njegovi nalagodavci cekaju na novac.

I1
ing-12345
16:57 20.01.2018.

Ovo je još jedno ponižavanje Republike Hrvatske od strane briselskog Plenkija. Što ima premijer RH dolaziti u EU parlament i odgovarati na pitanje tamošnjih EU uhljeba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije