Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČANJE SURADNJE

Premijer Plenković doputovao u posjet Izraelu - sutra razgovor s Netanyahuom

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.01.2017.
u 20:42

U pratnji predsjednika vlade Plenkovića doputovao je u Izrael potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Republike Hrvatske i Države Izrael Milijan Brkić

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak navečer u Izrael gdje će u utorak razgovarati o jačanju suradnje dviju zemalja s predsjednikom izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom i drugim visokim izraelskim dužnosnicima.

Njegov radni posjet Izraelu dolazi u godini u kojoj Hrvatska i Izrael obilježavaju 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa i to je prigoda za razgovor o jačanju i modalitetima političke, gospodarske i sigurnosne suradnje. 

U pratnji predsjednika vlade Plenkovića doputovao je u Izrael potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Republike Hrvatske i Države Izrael Milijan Brkić. Premijera i izaslanstvo u zračnoj luci su dočekali predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Izraelu.

Plenković će se u utorak ujutro sastati s Netanyahuom i dvojica predsjednika vlada tom će prigodom potpisati Zajedničku izjavu o namjeri između hrvatske i izraelske vlade o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Nacrt zajedničke izjave hrvatska je vlada prihvatila je na sjednici 19. siječnja. Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i pružanjem pomoći Hrvatske kada su u studenome prošle godine dva hrvatska kanadera pomogla u gašenju požara u Izraelu. 

Hrvatski premijer će se tijekom boravka u Jeruzalemu također sastati s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni.

Posjetit će i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem, utemeljen 1953. u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor - Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.

Premijerov odlazak u Izrael poklopio se s odlukom Koordinacije židovskih općina da će bojkotirati tradicionalni skup sjećanja koji organiziraju hrvatske vlasti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja. Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus tu je odluku obrazložio je navodnom neprimjerenom reakcijom hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj.

>> Izrael bombardirao Siriju: Hezbollah prijeti da će napasti skladište amonijaka

Komentara 31

NO
novalastavica
21:09 23.01.2017.

Vjerujem da ce znati zastupati hrvatske interese

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
21:39 23.01.2017.

jpsipovic je lagao o Ustaskoj zmiji ti reci istinu o jugocetnickoj zmiji koja postaje otrovna kao 90 g poz... od HOSovca

MO
mobitel20
21:30 23.01.2017.

Drzava Izrael nas je prijatelj i Hrvati nemaju nijedan razlog da ne produbljujemo prijateljstvo. Izuzevsi nesretne okolnosti u ww2 mi i Zidovi nikada nismo imali sukobe za razliku od mnogih drzava u okruzenju i opcenito u svijetu. Ne gledajte Zidove samo po sinovima jugokomunista i komunistickih okruznih tuzilaca koji zloupotrebljavaju svoje porijeklo da bi vodili jugonacionalisticke ideoloske bitke a ne razvijali prijateljstvo Hrvata i Zidova. Ogromna vecina Zidova ne razmislja kao kraussi,goldsteani ili zurofi...to sto mediji forsiraju samo ove, vec je vidjeno i poznato. Sorosoidna totalna antidemokracija ! Zato, potpora Plenkovicu, Kolindi i svim razumnim Hrvatima i Zidovima poput Bogdanica ili Lustiga !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije