Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILJANA BORZAN

Preko 80 posto građana Hrvatske zbog bofl proizvoda osjeća se građanima drugog reda

Biljana Borzan
11.04.2018.
u 21:13

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača predstavila je, naime, prijedlog dopune članka 6., paragrafa 2. Direktive kojom bi se trebalo zabraniti prezentiranje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama, "bofl za istočnu Europu", ako ti proizvodi imaju značajno različit sastav ili karakteristike.

- Dok je proizvod siguran za zdravlje, problema nema, govorili su mi na početku mandata iz Komisije. Kao da bih trebala biti zahvalna što nas ne truju. No u nekoliko godina, dogurali smo do prijedloga zakona koji bi trebao regulirati cijelo EU tržište. Komisija će u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama, što je preporuka koju sam prije dva tjedna iznijela u svom Izvješću o toj temi za Europski parlament – kazala je danas Biljana Borzan u Zagrebu.

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača predstavila je, naime, prijedlog dopune članka 6., paragrafa 2. Direktive kojom bi se trebalo zabraniti prezentiranje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama, "bofl za istočnu Europu", ako ti proizvodi imaju značajno različit sastav ili karakteristike. No Direktiva, ističe, mora biti još ispregovarana u Europskom parlamentu i Vijeću u koje bi se, smatra, hrvatska Vlada trebala aktivnije uključiti.

– Osigurala sam 800 tisuća eura za europsko istraživanje kvalitete, na koje se naša Vlada nije ni prijavila. Do kad će ignorirati činjenicu da se preko 80 posto građana Hrvatske zbog bofl proizvoda osjeća građanima drugog reda? Ja u Europskom parlamentu okupljam zastupnike različitih političkih opcija kako bih osigurala podršku, ali i na Vijeću mora biti podržano. To je posao naše Vlade – objašnjava Borzan.

Borzan je istaknula i da je ovaj zakonski prijedlog dio velikog paketa koji je Komisija pripremila za potrošače, a koji uključuje i zakon koji regulira pravo na kolektivnu tužbu.

– Zajedno s BEUC-om sam pisala Komisiji kako je potrebno uvesti mehanizam kolektivne tužbe. Skandal s Volkswagenom je pokazao kako su europski kupci ostali nezaštićeni, a američki se naplatili. Istaknuli smo i kako se i u slučaju dvostruke kvalitete treba osigurati kolektivna tužba. Ako taj zakon stupi na snagu, to će biti dvostruko osiguranje da će se jednakost svih građana poštivati – kazala je Borzan.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
21:44 11.04.2018.

gđo borzan hrvati zahvaljujci vama premudrim politicarima imaju los standard zivljenja... je li vam poznat podatak da oko 55% zaposlenih zarađuje 5 000 i manje i idu prema siromaštvu... u hrvatskoj je sve skupo i preskupo.... .....plenkovic nije ni doo koljena orbanu ...

NO
nogogaz
21:16 11.04.2018.

Pravi domoljub se nikad ne osjeća gradjanom drugog reda ...znaći samo je jedan od 5 hrvata pravi domoljub...

Avatar krkcro
krkcro
10:06 12.04.2018.

pa ko voli strano smeče nek ga kupuje ionako je ljudima vaznije da je neka marka na naljeepnici ili još jedan primjer daj si zamislite da vam istu hranu iz mcdonaldsa serviraju u nekom bistrou (naravno prepakiranu da neznate dada je iz mekesa ) sta bi rekli konobarici kakva je hrana ? Danas ljudi jedu samo još reklamirano industrijsko smeče

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije