Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virovitica

Preimenovanje Ulice Mile Budaka čeka izbore za mjesne odbore

'podravina i bilogora, virovitica, ulica mile budaka, 22.03.2010. stanari male viroviticke slijepe ulice podijeljeni su oko promjene naziva koje zagovaraju viroviticki gradski vijecnici i vijece srpsk
'Marija Lovrenc/VLM'
22.03.2010.
u 16:20

Dio stanara kaže da ih najviše zanima hoće li im gradska uprava platiti promjenu dokumenata.

Treba li mijenjati ime slijepe Ulice Mile Budaka u virovitičkom prigradskom naselju Taborištu, pitanje je koje je ovih dana podignulo mnogo prašine i oko kojeg se još lome koplja.

Zahtjev na čekanju

Predstavnici srpske nacionalne manjine složni su da Virovitici, koja je, smatraju, europski orijentirana, ne treba ulica nazvana po autoru i provoditelju rasnih zakona te da ni jedan europski grad nema ulicu koja nosi ime po nekome od svojih kvislinga.

– Ime Mile Budaka neodvojivo je vezano uz najstrašnije razdoblje novije hrvatske, ali i srpske, židovske i romske povijesti. On je osobno stvarao okvir za provođenje genocida, a onda ga kao istaknuti dužnosnik ustaškoga režima i provodio. Ulica s njegovim imenom pljuska je i hrvatskom antifašizmu – smatra Staniša Žarković, predsjednik županijskoga Vijeća srpske nacionalne manjine, koje je već u nekoliko navrata tražilo da se osim Ulice M. Budaka u Virovitici preimenuje i Ulica 10. travnja u Čačincima.

Prijedlog da se ulica u kojoj danas živi tridesetak stanovnika preimenuje i da ponese ime dr. Terezije Salaj, zaslužne virovitičke pedijatrice, poznate u cijeloj Hrvatskoj po svojem humanom i iznimno profesionalnom radu s najmlađim pacijentima, ili pak ime nekog od poginulih virovitičkih branitelja u Domovinskom ratu, Mjesni je odbor Taborišta stavio na čekanje.

– O tomu će se odlučiti nakon izbora za mjesne odbore, koji će se održati sredinom svibnja – kratki je komentar iz gradske uprave.

Sami pak stanovnici Ulice M. Budaka podijeljena su mišljenja. Jedni zagovaraju da ime treba ostaviti dok se u cijeloj zemlji ne promijene "nepoćudni" nazivi ulica te da Budaka valja gledati u sklopu njegova književnoga rada.

Nije im smetalo

Drugi podržavaju ideju da se ulica preimenuje, ali i ističu da će im to stvoriti probleme.

- Nama ime do sada nije smetalo. Teže će nam pasti izdvojiti oko 2500 kuna za promjenu dokumenata. Nas je u obitelji četvero, ako će nam gradska uprava platiti promjenu dokumenata, neka promijene ime ulice - kazalo nam je nekoliko stanovnika Ulice M. Budaka.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zdjalog@htnet-dsl
zdjalog@htnet-dsl
10:33 28.03.2010.

treba da ostane ulica M.BUDAKA pa neće nam srbi određivati nazive ulica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije