Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konkurentnost turističkog gospodarstva

Prvi potez novog ministra turizma, podijelio 3,4 milijuna eura potpora

Zagreb: Izjava za medije Tončija Glavine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.05.2024.
u 15:58

Bespovrtna sredstva dobit će 325 projekata, a ministar Tonči Glavina poručuje da nastavlja podupirati konkurentnost turističkog gospodarstva te da se program proširuje na nove dionike

 Iz Ministarstva turizma izlazi prva odluka s potpisom novog ministra Tončija Glavine. Natječaj je raspisan u mandatu prethodnice, a novi je ministar donio odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih potpora za 325 projekata od 3,4 milijuna eura temeljem Programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva"

- Ovim programom nastavljamo kontinuitet podupiranja konkurentnosti turističkog gospodarstva te svake godine program proširujemo na nove dionike. Tako su ove godine uključena i charter plovila, a kategoriju restorana proširili smo i na bistro te slastičarnice. Želimo podupirati sve dionike u sektoru, ovisno o aktualnim potrebama, te vjerujem kako će ovih 325 projekata dodatno podići kvalitetu ponude našeg turizma -ističe ministar Tonči Glavina.

VEZANI ČLANCI

Inače, svi projekti trebaju doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva, a program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma kroz razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo, povećanje energetske učinkovitosti, pristupačnost i inovativnost u poslovnim procesima. Korisnici bespovratnih potpora su subjekti malog gospodarstva, registrirani za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Pri tom, kroz mjeru A podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unaprjeđenje radnih procesa postojećih hotelskih objekata. U toj kategoriji prijavitelja je bilo 133, a dobit će ukupno nešto više od  1,7  milijuna eura. Kroz mjeru B podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih kampova, odnosno novih u unutrašnjosti zemlje, a na 13 prijavitelja podijeljeno je ukupno  173.000 eura. Mjera C namijenjena je ugostiteljskim objektima, restoranima, gostionicama, bistroima... s cjelogodišnjim poslovanjem, a 148 prijavitelja dobit će oko 1,2 milijuna eura za  ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa. Kroz  mjeru D podupiru se ulaganja obiteljskih  obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u nova vinotočja ili kušaonice, te digitalizaciju i e-punionice. Potpora od oko 193.000 eura dijeli se na  23 prijavitelja. u ukupnom iznosu od 192.700 eura. I posljednja mjera E, teška 95.000 eura, poduprijet će vlasnike plovila za iznajmljivanje, a prijavilo ih se osam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije