Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuspjeh EU

Pregovori propali, Srbi traže autonomiju za sjever Kosova

02.02.2017.
u 17:35

Mediji bliski srpskom režimu u svom stilu najavljivali su da je dijalog propao i da se Kosovari spremaju na rat

Predsjednici i premijeri Kosova i Srbije pobjegli su sinoć s posljednje runde dijaloga u Bruxellesu bez izjava novinarima, i to nakon što čitavu večer, zbog očitih nesuglasica, nisu uspjeli sjesti zajedno za stol dulje od pola sata, već su se izmjenjivali na zasebnim sastancima s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini.

Riječ je o dosad najdramatičnijem ishodu jedne runde dijaloga koji se, s ciljem normalizacije odnosa Srbije i Kosova, vodi u Bruxellesu od 2012. godine. Nakon povratka u Beograd, gdje su mediji bliski režimu u svom stilu najavljivali da je dijalog propao i da se Kosovari spremaju na rat, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić održao je hitan sastanak s veleposlanicima SAD-a, Rusije i Kine, a premijer Aleksandar Vučić s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova. Nikolić i Vučić očito su u Bruxellesu tražili od predsjednika Hashima Thaçija i premijera Ise Mustafe da buduća Zajednica srpskih općina na sjeveru Kosova uživa visok stupanj neovisnosti od Prištine.

– Ako Priština misli da može obavljati svoje funkcije neovisno od Beograda, onda i ZSO može obavljati svoje neovisno od Prištine – rekao je Nikolić kad je jučer došao u Bruxelles. Kosovski lideri na to, očito, ne mogu pristati jer takvo tumačenje vide kao put prema podjeli Republike Kosovo. 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
22:19 02.02.2017.

Nije problem. Prvo im treba dati autonomiju i onda im ukinuti upravo onako kako su oni ukinuli autonomiju Kosova.

KO
Komacero
12:49 03.02.2017.

Procitajte knjigu The Sleepwalkers How Europe to Ware in 1914 bei Allen Lane London ako neznate povjest i nesvacate ko i kakvi su Srbi.Sad ce me brisat cetnik iz VL koji radi za cetnicku tajnu sluzbu

NA
navijeke
12:00 03.02.2017.

Vladi Republike Kosovo treba dati svaku moguću podršku pri odricanju prava susjednoj Srbiji na miješanje u njene unutarnje poslove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije