Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je učiteljica koja se proslavila štrajkom i riječju 'krećeju'

Učiteljica iz Varaždina koja se proslavila vođenjem štrajka kao i pogrešnom upotrebom slova č i ć i riječju ‘krećeju’
24. listopada 2019. u 11:29 77 komentara 21545 prikaza
Sanja Šprem
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Sanja Šprem i Branimir Mihalinec uspjeli su u protekla dva tjedna nešto što se do tada činilo nemogućim – s liste najcitiranijih sindikalaca skinuli su vječne i sveprisutne Vilima Ribića i Krešimira Severa. I dok Mihalinec predstavlja Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Šprem u javnosti nastupa ispred članova Sindikata hrvatskih učitelja. Taj sindikat djeluje preko županijskih povjerenstava i četiri područna ureda u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, a reklamira se kao najveći granski sindikat u Hrvatskoj koji okuplja oko 25.500 članova u oko 850 podružnica.

Ilustracija, škola, klupe IZMJENE ZAKONA Profesorima i učiteljima uskoro i status službenih osoba

Voli ‘Malog princa’ i Olivera

Sanja Šprem rođena je 1974. u Varaždinu i diplomirana je učiteljica razredne nastave. Kako je napisala u svojoj kratkoj biografiji na internetskoj stranici varaždinske VI. OŠ Varaždin, iz koje je prešla u profesionalne sindikalne vode, i u koju se planira vratiti, aktivno je sudjelovala u radu škole, bila je voditeljica likovne grupe za učenike od prvog do četvrtog razreda, voditeljica aktiva razredne nastave, sindikalna vijećnica, predstavnica Radničkog vijeća, članica tima za PR škole, članica tima za rad na projektima EU, predsjednica školskog odbora... Velik angažman, napominje, uložila je u rad u tijelima sindikata. S djecom u školi ne radi od 2014., kad je izabrana za predsjednicu SHU.

“Volim svoj posao, obožavam raditi s učenicima. Pozitivizam, radost i kreativnost rezultat su svakodnevnog rada. Biti učiteljica nije moj posao, to je moj život!”, napisala je S. Šprem.

Kako to da je onda izabrala sindikat?

ŠTRAJK U ŠKOLAMA VIDEO Učitelji obradili Škorinu pjesmu: 'Jedan smo drugom sad navijači'

– Veći dio sindikalnog staža odradila sam kao predsjednica Velikog vijeća i imala sam osjećaj da moram dati maksimalan doprinos u borbi za bolji položaj učitelja. Vidjela sam da država ne cijeni dovoljno ni znanje ni učitelje kao profesiju. Rad u sindikatu posve je drukčiji od rada u razredu u kojem se vidi koliko su djeca iskrena i draga. Kad imate veze s politikom, tada vam nedostaje ta iskrenost iz razreda – kaže S. Šprem koja odrađuje drugi mandat predsjednice sindikata.

Na novi četverogodišnji mandat izabrana je lani u siječnju, kad je svoje izlaganje završila citirajući američkog menadžera Jacka Welcha o vođama. Voli citate koji je nadahnjuju. Omiljena joj je knjiga “Mali princ”, voli čitati knjige na engleskom jer je to opušta, a sluša Olivera. Malo je žena na čelu sindikata. 

Majka 18-godišnje kćeri

– Za ženu je doći do vrha težak put, više je pod povećalom javnosti i više je se procjenjuje. Percepcija je u društvu da su muškarci jači i inteligentniji, što je naravno kriva percepcija, ne podcjenjujući mušku populaciju. Žene itekako pokazuju i dokazuju sposobnost, snalažljivost i svestranost – kaže.

PJEVALI PRED VLADOM Učiteljski bećarac: 'E, naš Plenki, koja je strahota pjevat vama i to bez prostota'

Među ciljeve uvrstila je i povećanje broja članova, ali i motiviranje mladih za ulazak u sindikat. O njezinu privatnom životu malo se zna.

– Nemam privatni život – smije se.

U razgovoru za portal radničkaprava.org u veljači ove godine požalila se da SHU ima “jednu problematiku”.

– Nemam nakanu kupovati medijsku pozornost. Mislim da smo premalo zastupljeni u medijima. Poanta je u tome da mi jako puno radimo, samo to nije dovoljno prezentirano u medijima – izjavila je. Zbog štrajka učitelja posljednjih tjedana doista se ne može požaliti na slab medijski tretman.

Njezina 18-godišnja kći, učenica četvrtog razreda jezične gimnazije, koja, usput budi rečeno, podržava štrajk, iskreno joj je rekla: “Mama, vidim te više na televiziji nego doma”.

VIDEO Konferencija sindikalista o štrajku u školama

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
 • Avatar Django
  Django:

  Kad netko, tko kaže “krećeju” govori o tome da se nedovoljno cijeni njeno znanje. Znanje? Ili kad se nije u stanju zapamtiti par nazovistrofa “bećarca” nego ga se mora čitati sa papirića, da ne kažem - šalabahtera. Umjesto da se ... prikaži još! pokriju ušima i šute. Jeza me hvata kad vidim tko nam i kako pola dana “odgaja” djecu.

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Žena je poprilična sramota prosvjetarske profesije, ima dara za likovi, valjda, ali za sve ostalo nema, fond riječi naša Barek na Dolcu ima bolji i točnije izgovara strane riječi od ove Špremice, a o pameti ne bih , delikatno je :)

 • Avatar OathBringer
  OathBringer:

  Da.. krećeju... vjerojatno bi na školskoj ploči napisala "krečeju". I onda kaže da joj je poziv učiteljice život?! Mogla je odvojiti život i narječje od škole... a nije. Sjedi nedovoljan 1.