Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medicina

Pregled jednjaka umjesto gastroskopijom – kapsulom

lijecnik
Marko Lukunić/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
16.01.2013.
u 17:00

Bez anestezije - u nas se i gastroskopski zahvat izvodi na živo zbog štednje

Kapsula veličine multivitaminske tablete mogla bi uskoro zamijeniti neugodnu gastroskopiju – pretragu koja se koristi za otkrivanje raka jednjaka i ždrijela.

Svjetlosni refleksi

Američki znanstvenici u časopisu Nature Medicine objašnjavaju da je riječ o prozirnoj kapsuli koja sadrži brzo rotirajući laser. On zrakama obasjava stijenke jednjaka i ždrijela.

\"Senzori kapsule odčitavaju svjetlosne reflekse i daju trodimenzionalnu mikroskopsku sliku stijenke ždrijela i jednjaka. Liječnik je vidi na monitoru, a postupak otkriva čak i prekancerozne promjene stijenke\", opisao je prof. Gary Tearney iz Massachusetts General Hospital. Dodaje i da je pomicanje kapsule koje liječnik tankom sondom izvodi u ždrijelu pacijenta bezbolno pa postupak ne zahtijeva anesteziju i traje nekoliko minuta.

Iako još nisu čuli za tu inovaciju, hrvatski stručnjaci sumnjaju da će kapsula ubrzo zamijeniti gastroskopiju, koja se ubraja u jednu od najčešćih pretraga koje se rade u bolnicama.

– Samo kod nas na odjelu godišnje obavimo od 6000 do 7000 gastroskopskih pregleda, a riječ je o pretrazi koja ugrubo pokazuje postoje li promjene na ždrijelu, jednjaku, dvanaesniku ili želucu pacijenta – objasnio je prof. Marko Duvnjak, pročelnik gastroenterologije u KBC-u \"Sestre milosrdnice\". Otkrije li se neka promjena, slijedi postupak bojenja tkiva ždrijela i jednjaka posebnim reagensima koji onda pod endoskopom otkrivaju točne lokacije promjena.

– To je slično kolposkopiji koja se radi kad je ženama loš Papa-test na grliću maternice – objašnjava prof. Duvnjak.

Pretraga od 400 kuna

Snimanje jednjaka kapsulom dugo se iščekuje, no dosad je u praksu ušla samo kapsula kojom se snima debelo crijevo. Ona zamjenjuje enteroskopiju, a postupak preko HZZO-a stoji 6880 kuna pa se koristi kod ljudi s devijacijama i deformacijama crijeva.

– Problem je u brzom propadanju kapsule kroz jednjak, dok se ona u tankom crijevu zadržava i šest sati prolazeći kroza nj – naglasio je. Dodao je i da će nova kapsula biti i skuplja, dok gastroskopija stoji 400 kuna.

– Anesteziranje tijekom gastroskopije liječnici nerado rade jer može doći do aspiracije povraćenog sadržaja – istakao je prof. Duvnjak.

Dodao je i da na Zapadu tijekom gastroskopije i kolonoskopije pacijenta anesteziraju tehničari anestezisti, a u nas to rade anesteziolozi, što bitno poskupljuje postupak, ali i uzima dragocjeno vrijeme anesteziolozima, bez kojih se ne mogu raditi operacijski zahvati i kojih u nas manjka.

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:12 16.01.2013.

Prof. Duvnjak dobro zna da pred Bogom i Državom nismo svi isti, bez obzira na zakone. Vladajući vladaju svagdje, te im se mnogi liječnici ne suprostavljaju, naročito od kada su u Mnistarstvima učinkoviti liječnici i stručnjaci. Kada oni nalože rade se njihovima gastroskopije pod anestezijom, kapsule plaća HZZO a mnogim pacijentima su naplaćivane. Zatreba li nekom ova najnovija kapsula oni će je nabaviti, jer mnoge farmaceutske kuće i nadalje će biti dobrotvori. Zar nema slućajeva kada je kolonoskopom probiveno crijevo, a stručni liječnik radio obradu bez anesteziranja. Isto je i kod ab kod žena. Sa vezom budete anestezirani i to u bolnici o HZZO-ovskom trošku, dok druge plaćaju u privatnim ordinacijama i to ilegalno. Mnogo toga se u zdravstvu radi kako kome i gdje se hoće. Jadan onaj tko dođe u njihove ruke, bez stranačkih ili kunskih veza. Možda ministar ili uputi prof. u SAD na obuku oko primjene kapsule, jer nikada se ne zna kada će i kome zatrebati. Mi mali daleko smo od svih noviteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije