Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pregled jednjaka umjesto gastroskopijom – kapsulom

Bez anestezije - u nas se i gastroskopski zahvat izvodi na živo zbog štednje
16. siječnja 2013. u 17:00 1 komentara 7625 prikaza
lijecnik
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Kapsula veličine multivitaminske tablete mogla bi uskoro zamijeniti neugodnu gastroskopiju – pretragu koja se koristi za otkrivanje raka jednjaka i ždrijela.

Svjetlosni refleksi

Američki znanstvenici u časopisu Nature Medicine objašnjavaju da je riječ o prozirnoj kapsuli koja sadrži brzo rotirajući laser. On zrakama obasjava stijenke jednjaka i ždrijela.

\"Senzori kapsule odčitavaju svjetlosne reflekse i daju trodimenzionalnu mikroskopsku sliku stijenke ždrijela i jednjaka. Liječnik je vidi na monitoru, a postupak otkriva čak i prekancerozne promjene stijenke\", opisao je prof. Gary Tearney iz Massachusetts General Hospital. Dodaje i da je pomicanje kapsule koje liječnik tankom sondom izvodi u ždrijelu pacijenta bezbolno pa postupak ne zahtijeva anesteziju i traje nekoliko minuta.

Iako još nisu čuli za tu inovaciju, hrvatski stručnjaci sumnjaju da će kapsula ubrzo zamijeniti gastroskopiju, koja se ubraja u jednu od najčešćih pretraga koje se rade u bolnicama.

– Samo kod nas na odjelu godišnje obavimo od 6000 do 7000 gastroskopskih pregleda, a riječ je o pretrazi koja ugrubo pokazuje postoje li promjene na ždrijelu, jednjaku, dvanaesniku ili želucu pacijenta – objasnio je prof. Marko Duvnjak, pročelnik gastroenterologije u KBC-u \"Sestre milosrdnice\". Otkrije li se neka promjena, slijedi postupak bojenja tkiva ždrijela i jednjaka posebnim reagensima koji onda pod endoskopom otkrivaju točne lokacije promjena.

– To je slično kolposkopiji koja se radi kad je ženama loš Papa-test na grliću maternice – objašnjava prof. Duvnjak.

Pretraga od 400 kuna

Snimanje jednjaka kapsulom dugo se iščekuje, no dosad je u praksu ušla samo kapsula kojom se snima debelo crijevo. Ona zamjenjuje enteroskopiju, a postupak preko HZZO-a stoji 6880 kuna pa se koristi kod ljudi s devijacijama i deformacijama crijeva.

– Problem je u brzom propadanju kapsule kroz jednjak, dok se ona u tankom crijevu zadržava i šest sati prolazeći kroza nj – naglasio je. Dodao je i da će nova kapsula biti i skuplja, dok gastroskopija stoji 400 kuna.

– Anesteziranje tijekom gastroskopije liječnici nerado rade jer može doći do aspiracije povraćenog sadržaja – istakao je prof. Duvnjak.

Dodao je i da na Zapadu tijekom gastroskopije i kolonoskopije pacijenta anesteziraju tehničari anestezisti, a u nas to rade anesteziolozi, što bitno poskupljuje postupak, ali i uzima dragocjeno vrijeme anesteziolozima, bez kojih se ne mogu raditi operacijski zahvati i kojih u nas manjka.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • -obrisani-:

    Prof. Duvnjak dobro zna da pred Bogom i Državom nismo svi isti, bez obzira na zakone. Vladajući vladaju svagdje, te im se mnogi liječnici ne suprostavljaju, naročito od kada su u Mnistarstvima učinkoviti liječnici i stručnjaci. Kada oni nalože rade ... prikaži još! se njihovima gastroskopije pod anestezijom, kapsule plaća HZZO a mnogim pacijentima su naplaćivane. Zatreba li nekom ova najnovija kapsula oni će je nabaviti, jer mnoge farmaceutske kuće i nadalje će biti dobrotvori. Zar nema slućajeva kada je kolonoskopom probiveno crijevo, a stručni liječnik radio obradu bez anesteziranja. Isto je i kod ab kod žena. Sa vezom budete anestezirani i to u bolnici o HZZO-ovskom trošku, dok druge plaćaju u privatnim ordinacijama i to ilegalno. Mnogo toga se u zdravstvu radi kako kome i gdje se hoće. Jadan onaj tko dođe u njihove ruke, bez stranačkih ili kunskih veza. Možda ministar ili uputi prof. u SAD na obuku oko primjene kapsule, jer nikada se ne zna kada će i kome zatrebati. Mi mali daleko smo od svih noviteta.