Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaotično

Brexit: Izlazak iz EU bez sporazuma svakim danom izgledniji

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
02.04.2019.
u 18:41

EU ne želi da se dogodi scenarij “no-deal”, ali za novu odgodu Brexita bit će potrebno “snažno opravdanje”, obrazloženje s britanske strane koje je snažno uvjerljivo za ostatak EU

Najkaotičnija moguća verzija Brexita, ona u kojoj Velika Britanija izlazi iz Europske unije bez ikakvog sporazuma koji uređuje povlačenje, sada je “vrlo izgledna” i postaje sve izglednija svakim danom, rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier jučer u Bruxellesu, dan nakon što je nova runda indikativnih glasanja pokazala da u britanskom parlamentu i dalje nema većine ni za kakav Brexit.

EU ne želi da se dogodi scenarij “no-deal” (Brexit bez sporazuma), ali za novu odgodu Brexita bit će potrebno “snažno opravdanje”, obrazloženje s britanske strane koje je snažno uvjerljivo za ostatak EU.

– Je li to novi referendum, jesu li to novi izbori? Ne znam – rekao je Barnier, očito ostavljajući dojam da bi to zaista mogli biti dovoljno snažno opravdanje za novo produljenje procedure izlaska.

Premijerka Theresa May, koja i dalje planira progurati kroz parlament ispregovarani, no već triput odbijeni sporazum o povlačenju, jučer je sazvala maratonski, petosatni sastanak svoga kabineta, u kojem polovica ministara prijeti ostavkama ako dođe do Brexita bez sporazuma, a druga polovica traži da se, ako treba, dogodi i scenarij izlaska bez sporazuma.

Desetak ministara koji su u prvoj skupini traži da vlada promijeni stav i pristane na carinsku uniju s EU nakon Brexita, što je opcija koja je u preksinoćnjem indikativnom glasanju u parlamentu dobila 273 glasa za i 276 protiv. Iako, dakle, odbačena, ta je opcija bila najbliže osvajanju većine od svih dosadašnjih glasanja o Brexitu u britanskom parlamentu.

Zastupnici u parlamentu koji se protive tvrdom Brexitu pokušavaju za danas organizirati glasanje kojim bi obvezali vladu da traži od EU novu odgodu Brexita i da ni u kojem slučaju ne dopusti da se Brexit dogodi bez sporazuma.

>> Pogledajte video: Masovni prosvjed zbog Brexita

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije