Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković: Brexit je populistički pokušaj temeljen na lažnim informacijama i manipulacijama

Ovo su jako važni izbori i oni odlučuju o smjeru u kojemu će Europa ići. Izbor je to zapravo između napretka i novog razdoblja nestabilnosti, poručio je Jandroković
09. travnja 2019. u 12:56 11 komentara 349 prikaza
Jandroković
Foto: Snježana Herek

Predstojeći izbori za Europski parlament bitno će odrediti kako će Europa izgledati u godinama koje dolaze jer se ove godine bira između snaga koje promoviraju stabilnost i sigurnost na europskom kontinentu i onih koji neodgovornim politikama potiču dezintegracijske procese, ocijenio je u utorak u Beču predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na kraju dvodnevne konferencije koja je okupila čelnike parlamenata država članica EU s ciljem da ponude odgovore na izazove proširenja i predstojećih svibanjskih izbora za Europski parlament.

Gordan Jandroković konferencija u beču Jandroković: 'Europska unija mora biti aktivnija na međunarodnoj pozornici'

- Ovo su jako važni izbori i oni odlučuju o smjeru u kojemu će Europa ići - kazao je Jandroković hrvatskim novinarima pojašnjavajući kako se i na temelju dvodnevne rasprave može zaključiti da svi dijele stajalište po kojemu je na redu izbor između snaga koje se zalažu za stabilnost i sigurnost i koje kroz argumentiranu raspravu pokušavaju doći do birača te onih koji kroz lažne kampanje, manipulacije i podvale biračima žele doći u poziciju vlasti.

Izbor je to zapravo između napretka i novog razdoblja nestabilnosti, poručio je Jandroković. Proeuropske snage, kako je ustvrdio, svjesne su izazova i problema i žele ih rješavati dok se s druge strane pojavljuju snage koje kao rješenje nude dezintegraciju Europe.

- Svima treba biti jasno da dezintegracija Europe znači nesigurnost, nestabilnost i nove sukobe - kazao je Jandroković podsjećajući kako je riječ o sudbini velikog povijesnog projekta temeljnog na vrijednostima slobode, vladavine prava i demokracije koje valja obraniti zbog svake države-članice.

Theresa May BREXIT “Ili ćemo izaći iz EU sa sporazumom, ili uopće nećemo izaći”

Brexit je nazvao pravim primjerom situacije u kojoj kampanja dezinformacija i manipulacije mogu dovesti jednu naciju u stanje kaosa i neizvjesnosti.

Kazao je kako je iz razgovora s čelnicima parlamenata drugih država članica EU koji su sudjelovali na bečkoj konferenciji shvatio da i oni Brexit doživljavaju na sličan način kako ga vidi Hrvatska.

- Radi se o populističkom pokušaju da se lažnim informacijama i manipulacijama pokuša doći u poziciju vlasti a nakon toga oni koji su davali glas za takav projekt (izlaska iz EU) i sami budu iznenađeni i pri tom mnogi od njih vide da su pogriješili - kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Prosvjed protiv Brexita Borislav Ristić Suverenizam bez sadržaja je populistička revolucija

Komentirajući različite procjene o tome u kojemu bi se pravcu EU mogla kretati odnosno hoće li to u narednim godinama dovesti do novih projekata poput zajedničke obrambene politike i europske vojske što, primjerice, zagovaraju Njemačka i Francuska, Jandroković je kazao kako su pozicije unutar EU različite ovisno o državama pa je za sada nejasno kakvi bi zajednički novi ciljevi mogli biti utvrđeni no izvjesno je da se ranije uspostavljene zajedničke vrijednosti moraju obraniti.

- Ni sloboda, niti stabilnost niti sigurnost nisu nam pali s neba. Oni su rezultat dugog rada političkih struktura. To je stoljetni projekt i bitno je čvrsto obraniti vrijednosti na kojima EU počiva. Ako obranimo vrijednosti bit će nam puno lakše raspravljati o budućnosti i oblicima integracije i suradnje - kazao je Jandroković podsjećajući kako različite poglede nije moguće riješiti nametanjem rješenja nego dogovorom.

komemoracija Jandroković neće govoriti u Bleiburgu

Predsjednik Hrvatskog sabora drži da ni Njemačka i Francuska nemaju potpuno jedinstvene o stajalište o brojnim pitanjima, primjerice o proširenju, a zemlje-članice na različite načine gledaju na budućnost Unije. 

- Velike zemlje pri tom moraju uvažavati one manje jer bez suglasnosti projekt EU ne može ići dalje - zaključio je Jandroković.

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • golub Vaso:

    njonjo uvijek ima prave informacije kako najbrže do debelog crijeva

  • kruti30:

    kolko je ono drug njonjo dobil preferencijalnih glasova? ihihihi

  • stormrider:

    A vidi ti šegrta, pa i on smije nesto reci!