Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljena knjiga 'Diplomatska oluja' Mate Granića

U “Diplomatskoj oluji” Granić, kao jedan od ključnih sudionika stvaranja i međunarodnog priznanja države, iz prve ruke otkriva ključne događaje iz tog turbulentnog vremena. Knjigu potražite na kioscima i u knjižarama za 99,90 kuna
25. travnja 2019. u 21:36 48 komentara 15551 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/44

Diplomatska oluja, knjiga Mate Granića u izdanju Večernjeg lista promovirana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci, a impresivan skup u atriju NSK pokazao je koliki ugled uživa savjetnik predsjednice Republike, nekadašnji Tuđmanov ministar vanjskih poslova. Na promociji se tako okupio kompletan državni vrh, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, a bili su tu i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, ministri, saborski zastupnici, veleposlanici, gospodarstvenici, ugledni odvjetnici, umjetnici...

Diplomatska oluja Mate Granića Izvaci iz nove knjige Mate Granića 'Mate, maknuli smo Bobana, ali on treba nešto raditi', rekao mi je predsjednik Tuđman

U “Diplomatskoj oluji” Granić, kao jedan od ključnih sudionika stvaranja i međunarodnog priznanja države, iz prve ruke otkriva ključne događaje iz tog turbulentnog vremena. Na pisanje su ga, kaže, potaknule dvije kontroverze koje se u javnosti prečesto ponavljaju dvije kontroverze - da je Franjo Tuđman sa Slobodanom Miloševićem dijelio Bosnu i Hercegovinu i da je bio autokrat.

- Točno je da je predsjednik Tuđman krajem 1991. i početkom 1992. smatrao da će Milošević nastaviti s agresijom i da BiH ne može opstati kao država, ali on je podržao referendum o neovisnosti BiH, prvi je poslao veleposlanika u Sarajevo, Hrvatska je zbrinula 700.000 izbjeglica - naglasio je Granić i zaključio kako je Tuđman, zapravo, uz Sjedinjene američke države najzaslužniji za opstanak BiH. Jednako odrešito Granić odbija i tvrdnje o Tuđmanu kao autokratu.

- Kao ministar vanjskih poslova uživao sam punu, apsolutnu slobodu, on mi nikada nije nikoga nametao. Nikada nije vršio nikakav pritisak na mene, nikada! Što se mene tiče, Franjo Tuđman bio je krajnje tolerantan čovjek - odlučan je Granić.

Urednik Večernjeg lista Dražen Klarić otkrio je, pak, kako je prvotna zamisao bila da Granić objavi svoje svjedočenje u postupcima protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji je također bio na jučerašnjem predstavljanju Granićeve knjige. Klariću se ipak učinilo kako je tu važan i kontekst, a Granićevu knjigu smatra izuzetno važnom zbog činjenice da je autor kreator tadašnje vanjske politike.

- Moramo pisati, kako nam netko drugi ne bi kreirao povijest iz druge, treće ili pete ruke, zaključio je Klarić.

Diplomatska oluja (1) Izetbegović Tuđmanu: Vi nama srednju Bosnu, mi vama sve južno i zapadno od Prozora

Urednik knjige Žarko Ivković otkrio je kako “Diplomatska oluja” donosi i neke nepoznate detalje, poput onoga da je Tuđman 1991. godine razmišljao o ostavci, nakon što mu je HDZ-ov Klub zastupnika odbio potvrditi sastav Vlade nacionalnog jedinstva. Kao dodatnu vrijednost knjige naveo je i 28 fotografija iz tog razdoblja, mahom iz privatnog albuma Mate Granića te zaključio kako je riječ o jednoj od najvažnijih knjiga autora iz tog vremena, koja će biti dragocjen doprinos historiografiji iz diplomatskog, skrovitog kuta.

Diplomat i političar, nekadašnji zamjenik Mate Granića u Ministarstvu vanjskih poslova Ivan Šimonović ističe da je Granić vodio hrvatsku diplomaciju u sudbinskom razdoblju države.

- U tom razdoblju, Mate Granić bio je u skupini onih koji velikim nacionalnim projektima daje ljudsku dimenziju- kazao je Šimonović, podsjećajući da je Granić u samom početku stvaranja države bio zadužen za zbrinjavanje prognanika.

Da je Granićeva knjiga važan doprinos znanstvenom istraživanju i razumijevanju tih za Hrvatsku ključnih događaja suglasni su i povjesničar Domagoj Knežević i nekadašnji Tuđmanov glasnogovornik, sada novinar Hrvatskog radija Tihomir Vinković.

1 / 44
Član uprave Večernjeg lista Renato Ivanuš, Mate Granić i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je Mate Granić kao bivši ministar i potpredsjednik Vlade stavio na papir svoja sjećanja i svoje memoare. Smatra da je za čitateljstvo novih generacija ovo vrijedno štivo.

- Veselim se detaljno pročitati ovu knjigu - rekao je Plenković.

Memoare najdugovječnijeg Tuđmanova ministra Mate Granića potražite na kioscima i u knjižarama za 99,90 kuna!

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • bakulušić:

    I Sanader i Granić su nakon Tuđmanove smrti pokazali svoje pravo lice. Zatajili su ga a da pivac nije stigao ni zapjevati.

  • Deleted user:

    Dragi VL blokirali ste me 5 dana samo zbog mog mišljenja koje sam napisao o lažima Rade Borić, e pa da vam kažem da me blokirati više nećete ne zbog toga što bi pisao ono što vi ne želite nego ... prikaži još! smeće od ovoga lista ne otvaram više samo sam čekao da me odblokirate da vam ovo napišem.

  • stefj:

    Kako dijele prihod? Pola meni, pola tebi i pola Bagi?