Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Predstavljen projekt "Zelena knjižnica"

zelena knjižnica
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
06.11.2014.
u 20:56

Knjižnice koje se uključuju u projekt pokretat će razne aktivnosti u domeni edukacije i podizanja svijesti o održivom društvu i zaštiti okoliša

Projekt "Zelena knjižnica" Društva bibliotekara Istre koji je pokrenut prije tri godine u Puli s namjerom spajanja knjižnica, knjižničarstva i ekologije predstavljen je danas Brođanima u velikoj dvorani Gradske knjižnice. Predstavljanje projekta o kojem je govorio njegov autor i voditelj Ivan Kraljević, inače djelatnik Sveučilišne knjižnice u Puli, organiziralo je brodsko Društvo knjižničara. Cilj projekta "Zelena knjižnica", kojeg je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, je preko Društva bibliotekara Istre i istarskih knjižnica educirati javnost i širiti svijest o održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša putem raznih aktivnosti poput projekcije dokumentarnih filmova, stručnih predavanja, tribina, mrežnih rasprava i promocija knjiga.

-Od pokretanja do danas imali smo već preko stotinu aktivnosti, a u projekt je do sada uključeno 15 knjižnica i veći broj drugih institucija. Korisnici projekta u prvom su redu učenici i studenti, ali i šira javnost. Odličnu suradnju imamo sa Sveučilištem Jurija Dobrile u Puli i bitno je naglasiti da je dio predavanja organiziranih u sklopu "Zelene knjižnice" uključeno u čak tri kolegija na Odjelu za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković”, od kojih je jedan postdiplomski. Obzirom da je projekt iznimno dobro prepoznat i prihvaćen u Istarskoj županiji, a aktivnosti dobro posjećene namjera nam je projekt dići na višu razinu. Na zadnjoj skupštini Društva knjižničara Hrvatske u Splitu osnovana je radna grupa za "Zelene knjižnice", čija je ideja bila da se cijela priča digne na nacionalni nivo, dakle da to više ne bude samo Istarska županija, već i druge županije u Hrvatskoj. Nakon toga u projekt su se uključile knjižnice u Koprivnici, Šibeniku, Splitu, a od danas i Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu. Knjižnice koje se uključuju u projekt pokretat će razne aktivnosti u domeni edukacije i podizanja svijesti o održivom društvu i zaštiti okoliša, a mi koji smo jedan dio već odradili i imamo određena iskustva spremni smo im ponuditi pomoć - kazao je Ivan Kraljević, voditelj projekta "Zelena knjižnica".

>> 'Interliber je prilika da direktnom prodajom dođemo do novca!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije