Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pleso

Pogledajte eskadrilu borbenih aviona HRZ-a i PZO-a

HRZ eskadrila borbenih aviona pleso pokazna vježba
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/25
22.07.2015.
u 13:40

U sklopu predstavljanja organiziran je prigodni letački program koji je uključio pokaznu vježbu

U 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ danas, 22. srpnja 2015. godine održano je predstavljanje eskadrile borbenih aviona u sastavu 91. zb HRZ i PZO-a, kojem su prisustvovali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik NATO zračnih snaga i zrakoplovstva SAD-a u Europi i Africi  (NATO AIRCOM USAFE), general zbora Frank Gorenc, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general-bojnik Dražen Ščuri i drugi vojni dužnosnici.

Prošlog tjedna (16. srpnja 2015. ) i 12. borben avion MIG-21 završio je sa svim ispitivanjima i probnim letovima te je utvrđeno kako je zrakoplov potpuno ispravan i spreman za primopredaju HRZ i PZO-u na operativnu uporabu. Tako je kompletirana eskadrila MIG-21 te u potpunosti završen remont, produžen životni vijek i izvršene nadogradnje borbenih aviona.

General Lovrić izrazio je zadovoljstvo kompletiranjem Eskadrile borbenih aviona i naglasio važnu ulogu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nadzoru, zaštiti i očuvanju zračnog prostora Republike Hrvatske, kao i NATO-a, čija je RH ponosna članica.

„Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je malo, ali efikasno zrakoplovstvo. Posjedujemo remontirane MIG-ove 21 koji su spremni izvršavati svoje zadaće  i efikasne radarske sustave. Naše zračne snage angažirane su 24 sata dnevno, pomažu civilnim institucijama u gašenju požara, aktivno sudjeluju u hitnom medicinskom prevoženju te u akcijama traganja i spašavanja“, istaknuo je general Lovrić.

Dodao je kako su  Oružane snage zadovoljne provedenim remontom zrakoplova. – Naš stav bio je da zrakoplovi prije ulaska u operativnu uporabu moraju biti potpuno spremni i ispravni i na tome se inzistiralo kod primopredaje svakog borbenog aviona. Eskadrila je sada kompletna, i veoma je važno da sada imamo potpunu borbenu spremnost – zaključio je general Lovrić.

General Frank Gorenc izrazio je zadovoljstvo posjetom Oružanim snagama RH i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te izrazio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim kolegama. Potom je i osobno sjeo u kokpit jednog MIG-a 21.

 – Mala ste i snažna država s velikim kapacitetima i sposobnostima, članica ste NATO-a i vjerodostojan partner. Hrvatski piloti sudjeluju i u obukama za mirovne misije, i jako smo zadovoljni vašim angažmanom –  istaknuo je general Gorenc.

Pilot aviona MIG-21 pukovnik Stanko Hrženjak rekao je da su piloti zadovoljni završenim remontom MIG-ova, te da je planirana i skorašnja obuka dvojice novih pilota za letenje MIG-om 21.

U sklopu predstavljanja eskadrile održana je i pokazna vježba "Air policinga", prema kojoj su nadležne NATO strukture upozorile  dežurni par hrvatskih MIG-ova da je jedan zrakoplov neovlašteno ušao u hrvatski zračni prostor. Tu je „ulogu“ dobio hrvatski zrakoplov Pilatus PC-M9 iz sastava Eskadrile aviona 93. zb HRZ i PZO-a. Odmah po dojavi MIG-ovi su krenuli u presretanje te ga potom prisilili na slijetanje. To je bilo  uvježbavanje koje je prikazalo djelovanje u stvarnim uvjetima, u skladu s NATO procedurama. Procedure u integriranom scenariju uvježbavali su piloti dežurnog borbenog dvojca i časnici za navođenje, koji se nalaze u Središtu za nadzor zračnog prostora, a snage HRZ-a i PZO-a koje provode uvježbavanje operativno su dodijeljene CAOC TJ, NATO zapovjedništvo u Torrejonu, u Španjolskoj.

Nakon toga, predstavnici medija i prisutni imali su prilike vidjeti i prelet tri MIG-a 21, koji uvježbavaju postroj za svečani mimohod koje će se održati 4. kolovoza 2015. godine u Zagrebu.

Inače, Republika Hrvatska je krajem 2012. godine donijela odluku o zadržavanju sposobnosti samostalne kontrole nacionalnog zračnog prostora, a u skladu s navedenim i zbog nedostatka financijskih sredstava, odlučeno je da se pitanje Eskadrile borbenih zrakoplova kratkoročno riješi tako što će se postojeći zrakoplovi MiG-21 remontirati.

Ministarstvo obrane RH je sklopilo Ugovor o kupnji i remontu 12 borbenih aviona (sedam hrvatskih aviona tipa MIG-21 i pet kupljenih od ukrajinske strane), 9. srpnja 2013. godine s ukrajinskom tvrtkom „Ukrspecexport“, u iznosu od oko 133 milijuna kuna. Ministarstvo obrane će, prema tvrtki  'Ukrspeceksport', s kojom je sklopilo Ugovor o remontu, za kašnjenje u isporuci za svaki pojedinačni avion, obračunat će maksimalan iznos ugovorenih penala.

Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će su predani HRZ-u i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je i garanciju na izvedene radove u trajanju od 24 mjeseca.

>> I posljednji MiG 21 napokon je ispravan i spreman za primopredaju HRZ-u

Komentara 5

DU
Deleted user
16:29 22.07.2015.

Hm, hm, hn, ne bih se baš složio s tvrdnjom generala Lovrić Drageca da je Hrvatska ponosna članica NATO-a. Po mojem skromnom mišljenju prije će biti da je Hrvatska zbunjena i poprilično izgubljena članica i NATO-a i EU-a. Kao da se ne prestaje čuditi tomu kako se zašto našla u tim savezima i tako odmaknula od (nekima) neprežaljena "regiona".

LA
Lavica7
17:58 22.07.2015.

Dal je ovo slika iz 43?!

DH
dalibor.hren
16:19 22.07.2015.

Sjećam se prijatelja iz 91. "Oba su pala..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije