Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predsjednika Vrhovnog suda treba birati kao i predsjednika Ustavnoga suda'

Mrčela je rekao da su prijepori o izboru predsjednika Vrhovnog suda u potpunosti politički, a mogli bi se izbjeći tako da se promijeni sustav, da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda
04. svibnja 2021. u 21:20 6 komentara 588 prikaza
Marin Mrčela
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela gostujući u  Dnevniku HTV-a  rekao kako bi se prijepori o izboru predsjednika Vrhovnog suda mogli izbjeći tako da se promijeni sustav, da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda kao što je to s izborom predsjednika Ustavnog suda.

Zlata Đurđević drugi javni poziv Zlata Đurđević poslala prijavu za predsjednicu Vrhovnog suda, ukupno je četvero kandidata

Mrčela je rekao da su  prijepori o  izboru predsjednika Vrhovnog suda u potpunosti politički, a mogli bi se izbjeći tako da se promijeni sustav, da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda. Na taj način bi politika bila isključena u potpunosti. Na ovaj način, kao što je politika uključena sa svim prijeporima, pojačava se dojam da politika ima utjecaj na pravosuđe, rekao je  Mrčela. On se se zalaže da se struci u potpunosti  ostavi da bira svojeg predsjednika.

Tu trebaju izmjene Ustava, a za to opet treba politički konsenzus. Ako je političarima stalo da ne postoji dojam da oni utječu na bilo što u sudbenoj vlasti, onda vjerujem da će se lako dogovoriti da izmjene Ustav u tom dijelu, rekao je Mrčela.

Jedini kandidat predsjednika Zorana Milanovića je Zlata Đurđević. Na pitanje je li time pridonio da se drugi stručnjaci ne jave na natječaj, Mrčela je rekao kako ovlašteni predlagač ima pravo predložiti koga hoće.

Ovlašteni predlagači neće predložiti nikoga s Vrhovnog suda, prema tome tu je teško očekivati da će se netko s Vrhovnog suda javiti, rekao je Mrčela. Imamo petero kandidata i  to nije malo. Ne mislim da ih treba biti 28, ali vjerojatno svatko tko misli da zaslužuje tu poziciju se javio, rekao je.

Vrhovni sud MARINKO JURASIĆ Koji su kriteriji presudni za izbor predsjednika Vrhovnog suda?

Mrčela je rekao i da bi Milanović trebao  predložiti nekoga od onih koji su se javili na poziv.  "Ja ne mogu nagađati hoće li se to dogoditi ili ne. Kada prijedlog dođe na Vrhovni sud, održat će se opća sjednica, mi ćemo dati svoje mišljenje, ono ne obvezuje nikoga. Onda ćemo vidjeti. Možda bi bilo bolje da to mišljenje obvezuje. To je bila preporuka GRECO-a, da se struci da veći utjecaj na izbori. Da se smanji utjecaj politike, rekao je.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • bijeloanijebrašno:

    Politika ionako postavlja svoje ljude u Ustavni sud. Čemu onda miješanje u Vrhovni sud !?

  • lirii:

    Mrčela je Prodanovićev tajni učenik i Hrvatska bi ga se trebala čuvati.

  • Mihael:

    Politika je u Vrhovni sud i u Županijske sudove uglavila ljude koji u normalnim društvima ne bi uopće mogli ni prismrditi sudu, a kamoli nositi tu titulu. Međusobno povezani takvi kadrovi istiskuju stručne suce koji se ne bave lobiranjima niti ... prikaži još! kombinacijama. Rezultat je vidljiv. Mrčela bi bio dobar kompromis, jer je čovjek stručan samo nek si postavi pitanje bi li bio dovoljno odlučan da se riješi balasta u vidu takvih kadrova.