Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čelnik ukrajine trijumfirao i na izborima za parlament

Predsjednik Zelenski ima apsolutnu većinu u Radi

Volodimir Zelenski
Andrew Lahodynskyj/Press Association/PIXSELL
23.07.2019.
u 00:30

Komičar Zelenski predstavlja se kao alternativa političkom establišmentu zahvaćenom korupcijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dobio je apsolutnu većinu u parlamentu, izvijestili su jučer iz njegove stranke nakon izbora održanih u nedjelju. Stranka Zelenskog “Sluga naroda”, nazvana po televizijskoj komediji u kojoj je glumio izmišljenog predsjednika i zahvaljujući kojoj je naposljetku došao na čelno mjesto države, osvojila je oko 40 posto glasova za listu stranaka. Uz izravno izabrane kandidate čini se da je stranka dobila više od 240 zastupnika u parlamentu (Radi) od 424 mjesta.

Voditelj kampanje Oleksandr Kornijenko je ukrajinskim državnim medijima rekao da očekuju 125 do 127 izravno izabranih zastupnika te još 121 ili 122 mjesta na temelju izbora liste stranaka. Zelenski je nakon inauguracije objavio prijevremene izbore jer se našao suočen s parlamentom koji je podržavao prethodno čelništvo.

Komičar Zelenski predstavlja se kao alternativa političkom establišmentu zahvaćenom korupcijom.

“Ovi izbori predstavljaju sveobuhvatno podmlađivanje ukrajinskog političkog sustava” s obzirom na to da predsjednikova stranka nema do sada aktivnih političara, ocijenio je za agenciju DPA Diyar Autal, politički stručnjak za Euroaziju s Harvarda.

“To je prilika da se Ukrajina konačno oslobodi oligarha koji su često potkopavali reformske planove”, smatra Autal.

Prema središnjem izbornom povjerenstvu, nakon što je prebrojano više od polovice glasova čini se da u parlament ulazi pet stranaka. Daleko iza Sluge naroda na drugom je mjestu proruski savez Oporbena platforma Viktora Medvedčuka kojega su uoči izbora hvalili i ruski predsjednik Putin i premijer Medvedev. Na trećem je mjestu stranka prethodnog predsjednika Petra Porošenka, a četvrta je stranka bivše premijerke Julije Timošenko. Kao peta, po preliminarnim rezultatima, izborni prag od pet posto prelazi stranka Glas rock-zvijezde Svjatoslava Vakarčuka.

Ključne riječi

Komentara 2

I1
ing-12345
09:13 23.07.2019.

Bravo Ukrajinici. Odlučili su potjerati sve korumpirani političare . Kada će to Hrvati konačno napraviti ?

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:19 23.07.2019.

Tek sada su na..bali !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije