Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE AUSTRIJSKOG POLITIČKOG VRHA

Predsjednik Van der Bellen „zabrinut napadom na Capitol, srce SAD demokracije“, kancelar Kurz „šokiran scenama u Washingtonu“

BKA - Dragan Tatic
07.01.2021.
u 12:42

Austrijska televizija ORF je sinoć satima izvještavala o nemilim scenama nasilja u Capitolu

BEČ -  Među više svjetskih čelnika koji su osudili upad pristaša američkog predsjednika u odlasku Donalda Trumpa u srijedu u Capitol i „udar na demokraciju“ i „povijesno mjesto demokracije“ te pozvali na poštivanje rezultata američkih predsjedničkih izbora, bili su i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, savezni kancelar Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

- S dubokom zabrinutošću promatram populističko poticanje protudemokratskog napada na Capitol u Washingtonu, srce SAD demokracije“, istakao je austrijski predsjednik Van der Bellen na svom Twitteru.

Savezni kancelar Kurz je na svom Twitteru poručio da je „šokiran scenama iz Washingtona“ i da je „duboko uznemiren napadom na demokraciju“. Šef austrijske diplomacije Schallenberg je rekao kako se radi o „neprihvatljivom napadu na demokraciju“.

- Sada je neophodno da se osigura mirna i uredna predaja vlasti, istakao je Kurz.

Upad Trumpovih pristaša u Capitol i njihovo kriminalno ponašanje u srijedu navečer u Washingtonu koje je ne samo iznenadilo nego i zabrinulo mnoge u svijetu, središnja je tema u četvrtak i na gotovo svim naslovnicama i portalima austrijskih medija.

Austrijska televizija ORF je sinoć satima izvještavala o nemilim scenama nasilja u Capitolu u posebno ubačenoj informativnoj emisiji, a i danas iscrpno od ranog jutra izvještava o daljnjem razvoju situacije u SAD-u nakon kaosa u Washingtonu.

ORF posebno ističe današnju potvrdu američkog Kongresa pobjede bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, uz objavu kako će Biden na predsjedničku dužnost stupiti 20. siječnja o.g.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar manjejeviše
manjejeviše
14:11 07.01.2021.

U SAD-u je demokracija umrla prije godinu dana !

RA
radijatori
12:53 07.01.2021.

A je li? A meni je baš ovo u Americi izraz težnje za demokracijom, svakako više nego uništavanje Ukrajine, Sirije i Libije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije