Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik Komore Leo Andreis radi i za HEP

Uz to što je sudjelovao u privatizaciji TLM-a radeći dubinsko snimanje za konzorcij Adrial, Andreis je još i višegodišnji pravni zastupnik HEP-a.
18. svibnja 2010. u 20:00 43 komentara 416 prikaza
andreis (1)
Foto: Arhiva VL-a

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis, uz to što je sudjelovao u privatizaciji TLM-a radeći dubinsko snimanje za konzorcij Adrial, još je i višegodišnji pravni zastupnik HEP-a! Ta činjenica dodatno dovodi u sumnju njegovu objektivnost prema odvjetniku Anti Nobilu, protiv kojega je pokrenuo stegovni postupak, i baca novo svjetlo na aferu koja se plete oko HEP-a i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

>>Josipović: Kad je HOK ovako brzo reagirao na političke slučajeve?

Dodatno je neugodna i informacija da premijerka Jadranka Kosor nije samo usmeno pozvala da se Nobila sankcionira, nego je 14. svibnja Andreisu kao predsjedniku Komore poslala službeni dopis na memorandumu Vlade kojim traži očitovanje o Nobilovim istupima. Andreis je na takav zahtjev odgovorio vrlo susretljivo, što je pak dovelo do ozbiljnih razmimoilaženja u vrhu cehovske organizacije odvjetnika.

 Odgovor isti dan
Zbog Andreisove reakcije kojom, kako to vidi velik broj odvjetnika, dopušta premijerki da se upliće u unutarnje stvari Komore, pokretanje stegovnoga postupka protiv Nobila stavljeno je na dnevni red redovne sjednice upravnog odbora koja je sazvana za četvrtak. Upravo detalj da mu je HEP jedan od velikih klijenata dio odvjetnika vidi kao razlog zbog kojega je Andreis u slučaju prijave protiv Polančecova branitelja Nobila tako susretljiv prema premijerki Kosor.

Naime, u dopisu koji je 14. svibnja poslala Komori premijerka Nobila optužuje da tendenciozno navodi kako ona i njezini ministri smještaju Polančecu, a od Andreisa je zatražila odgovor na pitanje dopušta li Kodeks odvjetničke etike ponašanje i javne istupe kakve prakticira Nobilo ili je to pritisak na pravosuđe. Čim je taj dopis zaprimljen, dio odvjetnika iz vodstva Komore smatrao je da je premijerkin postupak neprimjeren i da joj u tom tonu treba i odgovoriti.

Kao odgovor J. Kosor već je bila napisana jedna rečenica koja bi glasila da “Odvjetnička komora nije ovlaštena za davanje pravnih mišljenja”. No Andreis je to spriječio i sam sastavio dvije stranice odgovora u kojem podrobno objašnjava što je sve poduzeo protiv Nobila.

Andreis odgovara istoga dana kada mu je Kosor i pisala te već uvodno obavještava premijerku da je protiv odvjetnika Nobila pokrenuo stegovni postupak, i to još u srijedu, 13. svibnja, kada je objavljen intervju u kojem iznosi strategiju Polančecove obrane.

Najavio stegovni postupak
U nastavku svoga pisma elaborira kako se Nobilo ogriješio o Kodeks odvjetničke etike i nanio štetu ugledu odvjetnika te objašnjava proceduru stegovnog postupka.

Dio rukovodstva Komore koji drži Andreisovu stranu ističe činjenicu da je stegovni postupak protiv Nobila pokrenut još u srijedu, dakle prije nego su išta o toj temi rekli Vladimir Šeks ili Jadranka Kosor. Kažu da je sve ostalo stvar lošeg dojma koji je javnost stekla zbog redoslijeda kojim su informacije objavljivane. Odvjetnik Dražen Matijević, koji je poslao pismo upravnom odboru Komore tražeći da se slučaj Nobilo stavi na dnevni red, kaže da ne dijeli stav predsjednika Andreisa.

– U cijelom slučaju ne vidim elemente stegovnog djela, već poslušnost i pokornost pred izvršnom vlašću – kaže Matijević i dodaje kako dodvoravanje izvršnoj vlasti odvjetnicima ne ide na čast.

– Odvjetnik ima pravo i dužnost iskoristiti svaku priliku da čini korist svojoj stranci ako to nije u suprotnosti sa zakonom – zaključio je Matijević

Mravak ne može sam biti kriv. Vlast je z

Mravak ne može sam biti kriv. Vlast je znala što radi!

Odvjetnik Ante Madunić koji brani Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-a, zajedno s Polančecom osumnjičenog za malverzacije strujom, kaže da su odvjetnici do sada bili ponosni na neovisnost svoje cehovske organizacije.

– Bez obzira na to tko je bio na vlasti i kakav je bio društveni poredak, Komora je branila svoje članove. No, posljednja akcija pokazuje da je narušena neovisnost – kaže Madunić, dodajući da je Komora trebala štititi Nobila bez obzira na pritisak kojemu je bila izložena od premijerke.

Ne želeći otkrivati taktiku Mravkove obrane kako se ne bi doveo u istu situaciju u kojoj je Nobilo, Madunić kaže da ni Mravak ne može biti sam za sve kriv jer su se odluke u HEP-u donosile glasanjem u upravi i Nadzornom odboru, što znači da je sve “blagoslovio” vlasnik, tj. država, za koju se, kaže Madunić, zna tko je predstavlja.

– Osim toga, što su štetni ugovori? Neki su bili vezani za cijenu aluminija na londonskoj burzi. A što da je ta cijena porasla? Bi li i onda bili štetni? – pita Madunić.

Dodaje i kako još čeka odluku na žalbu da se Mravak zadrži u istražnom zatvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • atz:

    Odvjetnićka mafija! U zatvor lopov!

  • kumajela:

    A ovaj Josipović! Tuga i žalost. Jadac.

  • kmeckica:

    starom_mudracu i inim neupućenim facama koje liječe vlastite komplekse upotrebljavajući razne varijante tvrdnje o lošem stanju države da bi (valjda sami sebi) djelovali iole inteligentno: pojma nemate o čemu pričate. uzimati zdravo za gotovo izmanipulirani i po diktatu napisani članak ... prikaži još! novinara ionako sumnjivog integriteta je doista kretenoidno. @Lujo1:uz ovakvu klevetu tvrditi da poznaješ gospodina Andreisa je vrhunac ljudske gluposti.stvari o kojima pričaš i sukobi interesa koje spominješ samo su dokaz da nemaš blage veze što govoriš i zato molim te idi i radi nešto što ne zahtijeva upotrebu mozga kojeg očito nemaš. Poslovi koje je radio i radi gospodin Andreis za HEP nemaju apsolutno nikakve veze sa Polančecom a niti sa pretvorbom, u kojoj dotični ni na koji način nije sudjelovao. Smiješno je što ga se proziva po tom pitanju, a Josipovićev istup nije samo neprofesionalan, nego on za tako nešto nema ovlasti. Ovakvo izletavanje sa \"neprovjerenom\" informacijom ipak povlači pitanje nije li išao za poznatom izrekom \"jedamput rečeno, nikad porečeno\" htijući izazvati negativno mišljenje javnosti, što je nespojivo sa osobom njegovog obrazovanja i inteligencije.