Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Čada

Misteriozna smrt jednog od najdugovječnijih afričkih lidera: Došao u posjet vojnicima i - umro

Idriss Deby
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.04.2021.
u 14:43

Jedan od najdugovječnijih predsjednika u Africi umro je samo nekoliko dana nakon što je ponovno osvojio mandat

Predsjednik Čada Idriss Deby umro je pri posjetu vojnika na prvoj liniji borbe protiv pobunjenika sa sjevera, objavio je glasnogovornik vojske u utorak, dan nakon što je Deby proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora. Deby (68) došao je na vlast u pobuni 1990. i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih lidera. Uzrok njegove smrti još nije poznat.

Njegovi suradnici objavili su u ponedjeljak da će se pridružiti vojnicima u borbi protiv terorista, kako ih naziva, nakon što su pobunjenici stacionirani na sjevernoj granici s Libijom napredovali stotine kilometara južno prema prijestolnici N'Djameni. 

Glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna izvijestio je o Debyjevoj smrti na državnoj televiziji, okružen skupinom vojnih časnika iz Nacionalnog prijelaznog vijeća. 

"Poziv za dijalog i mir upućen je svim Čađanima u zemlji i inozemstvu kako bismo nastavili zajedno graditi Čad", rekao je Agouna.

"Nacionalno prijelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka."

Zapadne zemlje smatrale su Debyjem saveznikom u borbi protiv islamističkih skupina, uključujući Boko Haram u bazenu jezera Čad i skupina povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom u Sahelu. Deby je također bio suočen s jačanjem nezadovoljstva javnosti zbog upravljanja naftnim bogatstvom Čada i obračuna s protivnicima. Pobjeda na izborima osigurala mu je šest mandat, ali su glasanje 11. travnja bojkotirali oporbeni čelnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije