Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Svi smo mi Lula'

Predsjednički izbori u Brazilu: Kandidat iz zatvora ili populist

izbori u Brazilu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.08.2018.
u 06:20

Jako oslabjela ekonomija najveće brazilske zemlje plodno je tlo za populiste poput Jaira Bolsonara, koji odlično stoji u anketama

Radnička je partija Brazila (PT) i službeno je nominirala bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lulu de Silvu za svojeg kandidata na predsjedničkim izborima. Ne bi bilo ništa čudno da Lula traži i treći svoj mandat da gospodin ne služi 12-godišnju kaznu zbog presude za korupciju. Pa je stoga jako malo vjerojatno da će na izborima doista i sudjelovati jer to nije dopušteno ako ste pravomoćno osuđeni za korupciju.

Još je zanimljivije kako Lula, iako je u zatvoru još od travnja, vodi prema svim anketama koje se rade o mogućim predsjedničkim kandidatima. Kako nije mogao sudjelovati na stranačkom skupu ni putem videolinka zbog boravka u zatvoru, obratio se svojim stranačkim kolegama dramatičnim pismom u kojem je izrazio nepokolebljivost.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

“Naša je demokracija ugrožena, žele od ovih izbora napraviti namještenu kartašku igru, žele isključiti ime koje vodi po svim izbornim anketama”, napisao je Lula članovima svoje stranke. A ona vodi vrlo agresivnu politiku jer uz Lulu nije imenovala i potpredsjednika, nego je očito kako će to učiniti posljednjih dana roka za prijavu kandidata te time pridonijeti općoj nesigurnosti koja sada vlada najvećom južnoameričkom zemljom.

Među konkurentima Luli bivša su ministrica okoliša Marina Silva, kojoj bi to bio treći put da se natječe za predsjednika, te kandidat stranke desnog centra PSDB Geraldo Ackmin, koji je bio guverner države São Paulo u četiri mandata. No, oni će imati dosta posla da stignu Jaira Bolsonara, kandidata krajnje desnice, koji vodi prema svim anketama kada se iz njih izuzme Lula. I Alckmin je počeo žestoko optuživši Lulinu Radničku partiju kako je u 14 godina njezine vladavine u Brazilu ostalo 13 milijuna nezaposlenih te predimenzionirana birokracija koja guši ekonomiju.

Alckmin se doima najozbiljnijim kandidatom bez obzira na sadašnju prednost Bolsonara, iza sebe je skupio koaliciju od devet stranaka kojom bi morao ostvariti najveću medijsku prisutnost. Kao kandidatkinju za potpredsjednicu izabrao je Anu Ameliju, bivšu novinarku koja bi mu morala donijeti i glasove žena. Sada je predsjednik Brazila Michel Temer, sa 77 godina najstarija osoba koja je držala tu dužnost. Međutim, on nije izabran, nego je na mjesto predsjednika dospio po sili zakona nakon što je prije dvije godine opozvana predsjednica Dilma Rousseff.

I sam Temer ima zabranu kandidiranja jer je kažnjen zbog kršenja izborne procedure samo mjesec dana nakon što je postao v.d. predsjednikom.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

izbori u Brazilu
1/12
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
10:39 06.08.2018.

'jako oslabjela ekonomija najveće brazilske zemlje'... o čemu piše, o nekoj saveznoj zemlji u sastavu brazila, ili... svašta. kako je brazil u brics-u, kojeg ameri ne vole, i opstruiraju ga, odmah vam mora biti jasna i pozadina krize u južnoj americi, brazil, venezuela, uskoro i argentina, nakon nje bolivija. stari uzorak američkih akcija po južnoj americi se nastavlja. nije njima tako loše, kao što se tu piše. piju i plešu sambu, rade alkohol na koji se voze svojim brodićima po amazoni, uzgajaju gmo kukuruz i soju, to prodaju europi i tako ide svijet... a vi mislie da su oni sretni samo kad selecao pobjeđuje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije