Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni pokret

Maduro napadnut dronom, odgovornost preuzeli 'Flanelski vojnici'

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
05.08.2018.
u 22:55

Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i vlada hiperinflacija

Ovog puta dronovi nisu uspjeli, ali nećemo odustati i samo je pitanje vremena kada ćemo ga likvidirati, stoji u priopćenju koje je objavilo tajni venezuelski pokret pod nazivom “Flanelski vojnici“ koji je preuzeo odgovornost za pokušaj ubojstva predsjednika Venezuele Nicolasa Madura. Naime, Maduro je bio meta napada dronova napunjenih eksplozivom C-4 tijekom govora na vojnoj svečanosti u glavnom gradu Caracasu.

Atentat usred napetosti

Dronovi koji su eksplodirali blizu mjesta na kojem je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro držao govor ozlijedili su sedam pripadnika Nacionalne garde, dok su predsjednik i ostali članovi vlade ostali neozlijeđeni. Maduro se odmah nakon atentata obratio javnosti i poručio kako su neki počinitelji već ulovljeni.

– Mislio sam da je možda riječ o pirotehnici, no u svega nekoliko mikrosekundi čuo sam drugu eksploziju s moje desne strane. Ljudi su počeli bježati u šoku – kazao je predsjednik Maduro napomenuvši kako nema nikakve sumnje i da sve upućuje na to da je iza ovog stajala venezuelska ultradesnica u savezu s kolumbijskim ekstremnim desničarima, a iza svega pak Juan Manuel Santos, predsjednik Kolumbije. Siguran je kako su u atentat, kazao je, upletene i osobe koje žive u SAD-u, na Floridi, koje imaju potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pokret “Flanelskih vojnika”, koji je preuzeo odgovornost za atentat na predsjednika Madura, formiran je 2014. godine i ima veze s bivšim venezuelskim policajcem Óscarom Albertom Pérezom, koji je u lipnju 2017. godine predvodio napad helikopterom na vladine zgrade u Caracasu. Peresa su ubile venezuelske snage sigurnosti u siječnju ove godine.

U međuvremenu, agencija AP, pozivajući se na anonimne izvore iz vatrogasne jedinice, tvrdi da je eksplodirala plinska boca u jednom od obližnjih stanova, čime je, kako navodi AP, dovedena u pitanja službena verzija o atentatu na predsjednika Madura.

Atentat na predsjednika Madura dogodio u trenutku dok u Venezueli vlada vrlo napeta politička i socijalna situacija. Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i vlada hiperinflacija. U zemlji vlada nestašica hrane, lijekova i robe široke potrošnje. Zbog teške situacije, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro najavio je da njegova vlada podiže izdašno subvencionirane cijene goriva, prvi put u dvadeset godina.

– To je nužna mjera, ja za nju preuzimam odgovornost – rekao je šef države u govoru. Cijena supera 95 podići će se s 0,01 američkih dolara na 0,95 dolara za litru.

Radije bitcoin nego bolivar

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, Venezueli se ne piše dobro. Sva predviđanja govore o njezinoj potpunoj propasti, a do kraja godine stopa inflacije mogla bi doseći nevjerojatnu brojku od 1,000.000 posto. Fond je objavio periodičnu procjenu rasta i stope inflacije u Latinskoj Americi, što je obuhvatilo susjede poput Čilea (gdje bi inflacija trebala stati na tri posto) i Perua (gdje se predviđa rast na 3,7 posto).

No, Venezuela je nastavila s prikazivanjem drugačijeg trenda od svojih susjeda nastavljajući strmoglavi pad ekonomije. Na ulicama glavnog grada Caracasa cijene lete tako brzo u nebo da dobavljači više ne žele za svoju robu ili usluge uzimati bolivare, kojima tako naglo pada vrijednost da ne stižu pokriti troškove. Neki bogati Venezuelci okrenuli su se alternativama poput bitcoina. Restorani svaki tjedan mijenjaju cijene hrane, cijena dolara na crnom tržištu iznosi 3,5 milijuna bolivara. Pred predsjednikom Madurom teška je borba jer osim porazne ekonomske situacije u zemlji njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima u svibnju ove godine nisu priznali ni SAD ni Europska unija ni velik dio međunarodne zajednice.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Ključne riječi

Komentara 38

AN
antikomunista
07:51 05.08.2018.

Naduro je govna i lažov kao i sve komunjare. Šteta što ga nisu makeli

PR
prajdali100
07:26 05.08.2018.

Venezuela doslovno pliva na nafti a Narod je gladan !!! Maduro tko je za to odgovoran !? Kako je to moguće ? Tragedija je što nisu uspjeli...

RK
Rodneral Križičević Rodnik
08:20 05.08.2018.

To je bila samo opomena pred isključenje. (CIA)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije