Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČETAK RATA

Predsjednica u Pakracu obilježila 28. godišnjicu početka Domovinskog rata

Predsjednica u Pakracu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
02.03.2019.
u 15:45

Prije 28 godina specijalna postrojba hrvatske policije oslobodila je od pobunjenih Srba policijsku postaju u Pakracu.

Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu, u kojemu sudjeluje i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, počelo je misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se "Mimohod pobjednika" uputio prema groblju, gdje će biti položeni vijenci na spomen obilježje. 

U Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nazočila je Svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a potom se pridružila "Mimohodu pobjednika" ulicama Pakraca do rimokatoličkog groblja, gdje će položiti vijence na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima.

Predsjednica Republike se pridružila mimohodu. Obilježavanje će tradicionalno završiti svečanim postrojavanjem sudionika na parkiralištu Tržnice Pakrac i prigodnim govorima.

Na današnji dan, 2. ožujka prije 28 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu. Tom prilikom ranjena su tri pripadnika hrvatske policije, a pobunjenici su potisnuti u brda iznad Pakraca. 

Tome je prethodila odluku tadašnje Skupštine Općine Pakrac o pripojenju takozvanoj SAO Krajini od 22. veljače 1991. godine, koju je 28. veljače 1991. godine poništio Ustavni sud Republike Hrvatske.

Uslijedila je mobilizacija pričuvnog sastava tadašnje milicije isključivo iz srpskih redova, uz podjelu oružja. Pobunjenici su s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatske i postavili srpske. Sljedećeg jutra u Pakrac su stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a i uslijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.

Obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Branko Grčić o novom SDP-ovom planu

Komentara 5

LJ
ljutko
17:16 02.03.2019.

Sramota da u tv kalendaru na HRT nijednu riječ o tom događaju

DU
Deleted user
17:10 02.03.2019.

Žalostan je način kako se političari s nama igraju.Predsjednica drži govore komentirajuči zadnje događaje kako državnih službi tako i braniteljskih udruga te dnevnim događanjima u Hrvatskoj.Sve što je navela dobro je primječeno ali je pogubno to što se od detektiranjaja problema neće ići dalje.To već slušamo od početka mandata a utjecaja na promjene nema.

MI
Mimizo
20:58 02.03.2019.

lijepa naša presjednica opet ćeš biti izabrana od Hrvatskog naroda samo budi dosljedna i ono što jesi i ne moj se dodvarati ljevici jer oni te svakako nikad neče podržati jer nisi njihov svjetonazor njihov svjetonazor je bravar kojeg si izbacila sa pantovčaka kada si tamo došla kao prva dama Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije