Naslovnica Vijesti Svijet

Predsjednica u Irskoj: Zemlju griju ljudi, bez njih se ne može graditi budućnost

Po njezinim riječima, Irska je dobar primjer kako izgrađivati odnos s dijasporom i kako i u dijaspori živjeti domovinu, ali i kako privući ljude na povratak.
03. travnja 2017. u 22:51 24 komentara 677 prikaza
Vučić Kitarović
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak u Dublinu s predstavnicima hrvatske zajednica kojima je poručila da je iseljeništvo vrlo važno za zemlju, ali i da Hrvatska mora stvoriti uvjete za njihov povratak kako bi novostečenim iskustvima obogatili svoju domovinu.

"Iseljeništvo diljem svijeta je vrlo važno za zemlju (...) moramo stvoriti uvjete da se oni, koji su svojim radom obogatili države u koje su iselili, vrate i novostečenim iskustvima obogate svoju domovinu", poručila je predsjednica koja se nalazi u državnom posjetu Irskoj.

"Vi ste Hrvatsku zamijenili zelenom Irskom u potrazi za boljim životom i za sredinama koje se otvaraju i razvijaju (...) Iseljeništvo je naša briga i naše bogatstvo", nastavila je predsjednica uz poruku da Hrvatska mora znati zaustaviti taj suvremeni egzodus.

Po njezinim riječima, Irska je dobar primjer kako izgrađivati odnos s dijasporom i kako i u dijaspori živjeti domovinu, ali i kako privući ljude na povratak.

Jednoj od najmlađih hrvatskih iseljeničkih zajednica je kazala da joj je drago čuti o uspjehu naših ljudi, ali da iseljenički valovi uvijek ostavljaju "gorak okus" jer "više niste u Hrvatskoj".

"Zemlju griju ljudi, bez njih se ne može graditi budućnost", kazala je Grabar-Kitarović, posebice izrazivši zabrinutost zbog iseljavanje iz Slavonije i s otoka.

Irska je postala poželjno odredište novog hrvatskog iseljeničkog vala nakon ulaska Hrvatske u EU, kada je ta zemlja otvorila svoje tržište rada i novoj članici europskog bloka. U Irskoj trenutno živi oko 12.000 Hrvata.

Predsjednica se s hrvatskim iseljenicima sastala u "Mansion Houseu", službenoj rezidenciji dublinskih gradonačelnika još iz davne 1715. i poznatoj po "Okrugloj sobi" u kojoj je Dail - irski parlament - 21. siječnja 1919. održao prvo zasjedanje kako bi objavio irsku Deklaraciju o nezavisnosti.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović: Hrvatska i Irska za EU jednakopravnih država

>> Grabar-Kitarović u posjetu Irskoj susret će se s hrvatskom zajednicom

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nije irska tako velika i bogata, da se bude tamo moglo naveliko i nadugo dolaziti. to što irci traže ljude zar aditi kod njih ima svoju drugu stranu. to kod njih nema tko raditi (biti šofer, pekar, zahode čistiti, pomoćni ... prikaži još!ni radnik u građevini), jer su otišli i oni van. ne zaboravite da irci irsku napuštaju, ne vraćaju se oni tamo više. irsku godišnje napusti skoro 80 tisuća ljudi. sličan broj dođe. znači, ništa spektakularnog, ništa velikog. uostalom, u zemlji koja ima stanovnika jedva za jedan split više od hrvatske, očekivati milijune radnih mjesta za strance je bezveze, i ne vidim nikakvog smisla nama irsku bacati pod nos kao primjer uspjeha. irska je skupa, hladna zemlja. ako vam smeta zapuštenost hrvatske, počnite raditi. svatko od nas ima neku svoju djedovinu, nek polje, koje je sad šikara. ako sami imate nered, ne čistite za sobom, kako imate obraza nekog optuživati, još gore, cijelu državu, za propadanje?! vani ne teče med i mlijeko. i dajte već jednom počnite slati slike sobe u kojoj vas spava 5-ero, a ne slike gdje sa guinnesom glumite uspjeh u životu svojim odlaskom od doma. sigurno imate jednaki osjećaj uspjeha kad se nakon 'izlaska' vratite u tu sobicu... da ste htjeli raditi, doma bi radili. da ste sposobni, doma bi uspjeli. nešto visokoobrazovanih će otići, njih uvijek svi traže, ali i od njih traže puno. ova ekipa koja život provodi na zidiću sa toplom flašom piva u ruci, njoj je irska san. nek im bude i dalje.

 • Avatar opasnalisica
  opasnalisica:

  Vuciceva "mladež napada predsjednicu, najbolji znak da je u redu,

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Milanovic je 4 godine pozivao mlade na odlazak, stvarao pustinju.