Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po povratku iz SAD-a

Predsjednica zatražila detaljne informacije o aferi SMS i curenju informacija

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
01.10.2018.
u 20:00

Predsjednica ne može komentirati afere dok traju istrage, rekli su na Pantovčaku.

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković uoči prosvjeda u Vukovaru 13. listopada čini sve da bi amortizirao mogući udar s obzirom na to da taj prosvjed dobrim dijelom doživljava kao politički atak na sebe i svoju Vladu.

Osim što prosvjed ne podržava Hvidra kao ni, posve očekivano, HDZ-ova Zajednica branitelja “Gojko Šušak”, na sjednici Izborne skupštine te HDZ-ove zajednice u subotu je bilo praktički pola Vlade. Premijer Plenković održao je iscrpan govor u kojem je naveo sve što je Vlada učinila za “branitelje, vojsku, policiju, sustav domovinske sigurnosti...”. Podsjetio je i na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak RH.

Individualna podrška buntu

– Jedan od procesa mirne reintegracije može se svesti na riječ – pomirba. No, također, u procesu mirne reintegracije nema oprosta za ratne zločine. Upravo u vrijeme sadašnje Vlade u Ravnateljstvu policije intenziviran je rad na procesuiranju ratnih zločina koji su se dogodili u Vukovaru i na Ovčari – tumačio je Plenković želeći istaknuti da su se upravo u mandatu njegove Vlade stvari pomaknule s mrtve točke kada je riječ o sankcioniranju ratnih zločina.

Iako vodstvo Hvidre, koju vodi HDZ-ov Josip Đakić, ne podupire prosvjed koji u Vukovaru organizira HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava, ipak ta najveća braniteljska udruga ne može zabraniti svojim članovima individualnu podršku buntu zbog nesankcioniranja ratnih zločina. Penava je još prije rekao da ga ne zabrinjava broj prosvjednika, smatrat će prosvjed uspjelim i ako, figurativno, dođu tek četiri prosvjednika jer motiv zbog kojeg ga organizira smatra plemenitim i važnim.

Ostalo je otvoreno hoće li na prosvjed doći Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora, jer je nedavno izjavio da još nije odlučio dolazi li u Vukovar. Brkić je trenutačno opterećen aferama SMS, Falsifikator i Kum jer je uhićeni Franjo Varga, zbog izrade lažne SMS korespondencije za Zdravka Mamića, USKOK-u rekao da su njegove usluge koristili i Brkić i Karamarko (Brkić to demantira), a Brkićev kum Blaž Curić i vozač ministra Tolušića uhićen je jer je Vargi dojavio da je pod tajnom istragom USKOK-a.

Te afere, Brkić i prosvjed u Vukovaru dovedeni su u isti politički kontekst jer se postavilo pitanje kako su u javnost iscurili detalji istrage baš uoči prosvjeda u Vukovaru za koji vrh HDZ-a sumnja da u njegovoj organizaciji prste ima i sam Brkić.

Pustimo institucije da rade

Na stranu teorije, u sve se umiješala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jer je nakon povratka iz SAD-a od nadležnih službi zatražila detaljnije informacije o aferi SMS i curenju informacija iz istrage, potvrdili su nam jučer u njezinu Uredu.

– Dok traju istražne radnje, ne možemo komentirati. Pustimo institucije da rade – rekli su na Pantovčaku.. 

Pogledajte video - Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta Afganistanu

Komentara 69

RI
rightside
17:37 01.10.2018.

zanbimljiva je veza "najboljih osjeckih sudaca" sa vecinom predmeta koji jos nisu rjeseni ili nikad nece bit rjeseni a ticu se visokog drzavnog kriminala ili "drzavnih neprijatelja" tu nikako ne ubrajam jezica jer je on ocito drzavni prijatelj,,))))

TT
tTony
01:28 02.10.2018.

Presjednica je na udaru komentara ali to ne igra za damu koja je medj 40 svjetski najpopularniji politicarki- zena nije cudo vidi se da su pod utjcajem medija imo ovje dosta ovih sto za mrkvu kazu sargarepa pa nista nije sporno.

Avatar Maks:
Maks:
01:45 02.10.2018.

Hrvati imaju predsjednicu na koju ce zauvjek ostati ponosni, zavist, jad i cemer u komsiluku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije