Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Predsjednica razočarala vrh HDZ-a, očekivali su mandat

Kao relativni izborni pobjednici u HDZ-u su očekivali da će im Kolinda Grabar-Kitarović omogućiti da s pozicije mandatara komotnije pregovaraju o većini
28. studenoga 2015. u 15:45 181 komentara 52465 prikaza
26.11.2015.,Zagreb - Konzultacije stranaka i koalicija kod predsjednice Kolinda Grabar Kitarovic.Dolazak koalicija Domoljubne koalicije, Branko Hrg, Darinko Kosor, Ivan Tepes, Ladislav Ilicic, Milovoj Spika Tomislav Karamarko.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, doznaje Večernji list, odlučila je lijevom i desnom bloku, koji se bore za status mandatara, dati vremena do Božića da pokušaju prikupiti natpolovičnu većinu potrebnu za sastavljanje vlade.

Državnički potez

Ako Hrvatska raste ili Domoljubna koalicija do drugog kruga konzultacija zakazanih za 7. prosinca ne uspiju skupiti 76 zastupnika, K. Grabar-Kitarović zakazat će i treći krug konzultacija prije Božića. Ako ni tada ni jedan ni drugi blok ne budu imali potrebnu većinu, teško je vjerovati da bi predsjednica odlučila mandat za sastavljanje vlade dati Domoljubnoj koaliciji, kao relativnom pobjedniku, ili pak onoj strani kojoj bi manje nedostajalo do natpolovične većine. Obje strane, naime, u slučaju takvog scenarija imale bi ukupno tri šanse da pridobiju potrebne zastupnike na svoju stranu, a nakon toga predsjednica može jednostavno zaključiti kako nitko nije u stanju doći do potpore većine zastupnika i raspisati prijevremene izbore. U tom slučaju Ustav kaže da predsjednica imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje izvanredne izbore. Odlukom da prvo zasjedanje Sabora bude 3. prosinca iako je krajnji rok bio 13. prosinca, predsjednica je, zapravo, odigrala državnički, priču je prebacila u Sabor i time ubrzala proces dogovora. Naime, da bi se Sabor konstituirao, mora se izabrati predsjednik parlamenta, a da bi se on izabrao, potrebna je obična većina prisutnih zastupnika. Budu li svi zastupnici prisutni, to je opet 76 ruku, dakle i u Saboru će izaći na vidjelo tko raspolaže kakvom većinom. Osim toga, i jedan i drugi blok intenzivirat će pregovore i nastojati u parlament doći s maksimalnom podrškom zastupnika. Prvi je dokaz ubrzavanja procesa i jučerašnja javna ponuda šefa SDP-a Zorana Milanovića da Božo Petrov, čelnik Mosta, bude predsjednik Sabora. Iako je uoči parlamentarnih izbora puštena neslužbena informacija kako bi predsjednica mandat za sastavljanje vlade mogla dati relativnom izbornom pobjedniku, a računalo se da će to biti HDZ jer je bilo jasno da ni lijevi ni desni blok neće osvojiti potrebnih 76 mandata, po svemu sudeći od toga neće biti ništa. Kao, prvo nije u skladu s Ustavom koji nalaže da je mandatar onaj koji uživa potporu većine izabranih zastupnika. Kao drugo, možda bi se taj scenarij i ostvario da je HDZ-ova koalicija imala deblju razliku u odnosu na SDP-ovu, od barem desetak mandata.

Prema Ustavu

Iako je sada već prilično jasno da predsjednica neće igrati na rubu pravila, u vrhu HDZ-a, stranke koja ju je kandidirala za predsjednicu, ne kriju razočaranje što već kao relativni pobjednici nisu dobili mandat za sastavljanje vlade. Predsjednici zamjeraju što nije imala hrabrosti i dodijelila im mandat bez obzira na tijesnu razliku u odnosu na Hrvatska raste. Tumače da dodjeljivanjem statusa mandatara ionako ništa nije gotovo, nego se tek dobiva prilika da se pokuša formirati vlada. S druge strane, svjesni su da je upravo s pozicije mandatara komotnije pregovarati o potrebnoj većini. U vrhu HDZ-a kažu kako im iz savezničkih europskih stranaka stižu prigovori i čuđenja kako to da kao relativni pobjednici nisu dobili mandat. U HDZ-u su očito očekivali pomoć predsjednice koju su lansirali na Pantovčak. S druge strane, zadovoljni su što je ubrzala sazivanje Sabora i taj njen potez pozdravljaju. U vrhu HDZ-a kažu kako bi već do 3. prosinca mnogo stvari moglo biti jasnije i kako bi se priča mogla već tada pozitivno okončati u njihovu korist. Ipak, ima i poruka da bi predsjednica nakon drugog kruga konzultacija trebala preuzeti odgovornost i odrediti mandatara, a to bi po njima opet trebao biti relativni pobjednik. U svakom slučaju, izgleda da će predsjednica igrati strogo prema Ustavu, ne zauzimajući strane. 

>> Zoran Milanović nije pokazao potpise potpore na konzultacijama s predsjednicom

>> Most od HDZ-a i SDP-a traži da se do 30.11. pismeno očituju na predloženi plan reformi 

>> Mijenjaju stavove: Most vrluda s idejama, od pola reformi sâm odustao

Predsjednica strankama daje tri šanse da se dogovore

26.11. - PRVI KRUG

Predsjednica je prekjučer održala prvi krug konzultacija s parlamentarnim strankama i zaključila da nijedna strana nema potrebnih 76 zastupnika. Dala im je još 11 dana da se probaju dogovoriti.

7.12. - DRUGI KRUG

Predsjednica je drugi krug konzultacija zakazala nakon sazivanja Sabora 3. prosinca. Možda situacija bude jasnija jer će se blokovi već u Saboru potruditi formirati većinu.

25.12. - TREĆI KRUG

Ne budu li desni ili lijevi ni nakon 7. prosinca imali natpolovičnu većinu, predsjednica im daje i treću šansu negdje prije Božića. I to je zadnja runda konzultacija koju je spremna održati. Nakon toga ili nova vlada ili izbori.

Priče Croatina modnog proljeća
PROMO
Ovaj brend kralj je svilenih šalova

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar RexCroatorum32
  RexCroatorum32:

  Čini se da su režimski mediji u najmanju ruku jednako raočarani, jer im je izmakla prilika da ocrne Predsjednicu svojim nadasve stručnim analizama i anketama.

 • Diosiario:

  Je li bar jedno slovo u Večernjem napisano o nalazu državne revizije koja je otkrila da u DUUDI-u nedostaje 16 i pol milijardi eura?

 • opcija:

  Opet Medijski mafijaski kartel plasira laži