Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEM NA PANTOVČAKU

Predsjednica primila izaslanstva Udruge Macelj 1945. i Hrvatskoga obrednog zdruga Jazovka

Kolinda Grabar Kitarović
predsjednica.hr
20.06.2018.
u 23:03

Predstavnici obiju udruga zahvalili su Predsjednici na brizi o dostojanstvenom obilježavanju žrtava komunističkih zločina i na osobnom dolasku u Macelj.

U povodu nedavno održane komemoracije maceljskim žrtvama te predstojećeg spomen-pohoda za žrtve ubijene kod jame Jazovke, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu izaslanstva Udruge Macelj 1945. i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.

Predstavnici obiju udruga zahvalili su Predsjednici na brizi o dostojanstvenom obilježavanju žrtava komunističkih zločina i na osobnom dolasku u Macelj. Tijekom razgovora istaknuto je kako u Hrvatskoj postoji 940 evidentiranih grobišta ratnih i poratnih zločina komunističkog režima, od koji je samo jedan posto istraženo. Oba izaslanstva očekuju da će nadležne državne institucije nastaviti istraživati grobišta, ekshumacije i identifikaciju žrtava, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.

Udruga Macelj 1945. obavijestila je Predsjednicu kako je Vladi Republike Hrvatske uputila prijedlog zakona o spomen-području Macelj, koje bi, sukladno prijedlogu, bilo jedinstveno mjesto iskazivanja poštovanja žrtvama komunističkog režima.

Predsjednica Republike ponovila je svoje uvjerenje kako svaka žrtva ima pravo na obilježen grob. Očekuje stoga da će nadležne državne institucije stvoriti uvjete da se istraže sva mjesta masovnih zločina tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća te omogućiti identifikaciju i pokop žrtava, navodi se na kraju priopćenja.

Kolinda Grabar Kitarović
1/11

Komentara 5

Avatar Observer
Observer
00:11 21.06.2018.

U ratu 1941-1945. neprijatelj tadasnje hrvatske drzave bila je zvijezda petokraka i cetnicka kokarda a u Domovinskom ratu, 1991.-1995. opet je neprijatelj hrvatske drzave bila zvijezda petokraka i cetnicka kokarda . To su cinjenice i to svakome treba biti jasno !

Avatar imotska115
imotska115
23:53 20.06.2018.

Kada će doći na red Jasenovac, jeli on na spisku. Bilo bi dobro da se i to riješi tako da nove generacije znaju istinu.

LI
Lisitza
10:41 21.06.2018.

jeli vise dosta o proslosti? ljudi ce se voziti u letecim automobimima i ljetovati na mjesecu a kod nas ce jos raspravljati o cetresprvoj. jbte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije