Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavni Stručnjaci

Predsjednica dobro tumači Ustav i sve je u njezinim rukama

ustavni stručnjaci
Foto: HINA/ Ured predsjednice
1/6
14.12.2015.
u 20:37

U Banskim dvorima, bude li izbora, treba biti privremena nestranačka Vlada, koju imenuje predsjednica, a ne tehnička Vlada Z. Milanovića

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uoči trećeg kruga konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka i saborskim zastupnicima održala je sastanak s profesorima ustavnog prava kako bi čula njihovo mišljenje o potezima koje provodi nakon izbora. Nakon sastanka, predsjednica je liderima dviju koalicija, Z. Milanoviću i T. Karamarku, kazala da su se ustavni stručnjaci složili da su svi potezi koje je poduzela bili ustavni te su joj dali okvir i za buduće odluke. Cijeli je postizborni proces, kaže, “u njezinim rukama”. Ponovila im je kako će mandat dati isključivo ako netko dođe sa 76 potpisa. Na Pantovčaku se okupilo pet profesora s pravnih fakulteta – doc. dr. sc. Mato Palić iz Osijeka, prof. dr. Sanja Barić iz Rijeke, prof. dr. sc. Arsen Bačić iz Splita, prof. dr. Branko Smerdel iz Zagreba te prof. dr. sc. Zvonimir Lauc, također s osječkog sveučilišta. Lauc je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo jedinstvom u stavovima i obavljenim poslom kod predsjednice, “jer nas je uvjerila da će se čvrsto držati Ustava, to nam je bila svrha i cilj”. Dodao je da se u “svakoj situaciji koja prijeti nekakvom krizom uvijek najbolje držati Ustava”.

Može raspustiti Sabor

Sanja Barić smatra da predsjednica može raspisati izbore i prije nego što se konstituira Sabor, ali, još važnije, jer čini se da se pokušava napraviti prijepor oko toga, čak i ako se konstituira Sabor, predsjednica ga može raspustiti, to jest raspisati prijevremene izbore ako se ne iznjedri mandatar, odnosno ako se kasnije izglasa Vlada. Mogući je rok za raspisivanje izbora oko Božića. Na pitanje može li se dogoditi da predsjednica raspiše izbore a da se nakon toga konstituira i Sabor, odgovorio je Mato Palić, koji tvrdi da se to ne može dogoditi. Sjednica je Sabora održana pa prekinuta, tako da novu konstituirajuću sjednicu saziva – predsjednica Republike, naravno, ako procijeni da postoji odgovarajuća većina.

– Leko ne može sazvati nastavak sjednice, mogao je prvog dana, do ponoći – kaže Palić.

Postavit će se po zakonu

Ustavni stručnjaci imaju isti stav i o statusu Vlade, neovisno o tome raspišu li se izbori prije ili nakon konstituiranja Sabora. Smatraju da u Banskim dvorima treba biti privremena nestranačka vlada, i to ona koju imenuje predsjednica RH, ne trenutačna tehnička vlada (premijera Z. Milanovića), kako je medijima kazala Barić. Hrvatska pak u vezi s tim pitanjem nije u krizi, već u redovitoj situaciji, iako se takva situacija do sada još u nas nije dogodila.

– Ali, i dalje je to redovita situacija koja ne zahtijeva izvanredne predsjedničke ovlasti, nego redovite ovlasti s potrebnom količinom tumačenja našeg Ustava – dodala je. Lauc naglašava da predsjednici nisu ništa sugerirali te ističe kako je njezin status “vrlo jasno definiran” pa će se ona “sigurno znati lege artis postaviti”. I Barić je potvrdila da je predsjednica do sada tumačila Ustav ispravno.

– Čini mi se da imamo sve garancije da će Ustav biti poštovan, barem je to moj dojam. Za to smo dobili garanciju iz Ureda predsjednice – kazala je Barić.

>>Milanović: U ovom trenutku imam relativno najveću i najjaču podršku da budem mandatar

>>Odgovor Domoljubne koalicije Mostu: HDZ za nestranačkog premijera

Komentara 75

DI
dirižabl
12:59 14.12.2015.

Sanja Barić je inače bila sdp-ov favorit za sutkinju Ustavnog suda, ali izgleda da oštro odjeljuje profesiju od političkih simpatija, što je dobro

ST
stefj
12:55 14.12.2015.

Ha, ha, uzalud svi stručnjaci, kad vlada ima svoje "stručnjake". I to one koji priznaju samo - sud partije. Znači, što im Milanović kaže, tako moraju pronaći tumačenje...

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
13:05 14.12.2015.

priželjkujem privremenu nestranačku vladu sa donekle normalnim premijerom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije