Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica i vrhovna zapovjednica zahvalila umirovljenim visokim časnicima OS RH

Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku je priredila svečani prijam povodom umirovljenja 36 generala, admirala, brigadira i kapetana bojnog broda OS RH
12. siječnja 2018. u 17:11 2 komentara 1005 prikaza
Generali, Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/12

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović je u prigodi umirovljenja 36 generala, admirala, brigadira i kapetana bojnog broda OS RH priredila u petak svečani prijam na kojem im je zahvalila na doprinosu tijekom životnog i radnog vijeka provedenog u službi domovine, čestitala na časnom i požrtvovnom obnašanju dužnosti i uručila im časničke bodeže.

Krstičević Prijedlog Ministarstva obrane Iako nisu generali, 39 časnika moći će se zvati generalima!

"Svi ste vi svoju službu u RH započeli u najtežem, ali i najčasnijem razdoblju za našu Domovinu. U Domovinskom ratu osvjedočili ste domoljublje spremnošću na žrtvu za Hrvatsku. Na tome vam cijela Hrvatska duguje trajnu zahvalnost, kao i na vašem samoprijegornom i požrtvovnom radu  u izgradnji Oružanih snaga. Vaš doprinos ugrađen je u temelje hrvatskog obrambenog sustava i vama pripada zasluga što su Oružane snage izrasle u suvremenu oružani silu", istaknula je Predsjednica u prigodnom obraćanju.

Podsjetila je kako u obavljanju državničkih funkcija često ima prigodu razgovarati s brojnim državnicima i dužnosnicima NATO-a i Europske unije koji doprinos Oružanih snaga RH u očuvanju međunarodne sigurnosti opisuju najvišim ocjenama. Takve pohvale su ujedno pohvale i vama u izgradnji Oružanih snaga imate puno pravo ponositi se njima, rekla im je predsjednica.

Generali, Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 12
Generali, Kolinda Grabar-Kitarović

Napomenula je kako će mnogi od umirovljenih časnika nakon završetka djelatne vojne službe započeti neku drugu karijeru i uvjerena je da će i u tome biti uspješni. To jamče vaši rezultati tijekom uspješne vojne karijere, vaša vojnička stega i odgovornost s kojom ste pristupili svakoj zadaći, rekla je.

Umirovljenim časnicima poželjela je i u novim izazovima puno uspjeha te izrazila nadu da će ostati povezani sa obrambenim sustavom. Ministarstvo obrane i Oružane snage bile su i ostaju vaš dom i obitelj, poručila je. Dodala je kako sve umirovljene pripadnike Oružanih snaga, a posebno časnike i generale potiče u raznim prigodama na trajnu potporu razvoju obrambenih sposobnosti te da i na taj način nastave služiti hrvatskoj domovini. "Vaše iskustvo, znanje i dokazano domoljublje, mogu i trebaju biti trajna dodatna vrijednost. Časnički bodeži simbol su vaše trajne pripadnosti Oružanim snagama i odanost hrvatskog časnika domovini ne prestaje njegovim formalnim umirovljenjem," istaknula je.

Predsjednica je podsjetila i na brigadira Nediljka Bojića, koji je u kolovozu prošle izgubio borbu s teškom bolešću rekavši kako se njegovog doprinosa možemo tek posmrtno prisjetiti.

U ime umirovljenih visokih časnika, predsjednici i vrhovnoj zapovjednici zavalio je umirovljeni general pukovnik Slavko Barić. Istaknuo je kako su dali izniman doprinos u vremenima stvaranja Oružanih snaga i obrani domovine uz puni angažman pokazujući odlučnost i opredijeljenost u ispunjavanju postavljenih zadaća. "Proteklih 27 godina služenja i davanja sebe je nešto što svaki od nas drži jedinstvenim, posebnim i neupitnim, časnim i nedjeljivim dajući doprinos u iznimim povijesnim okolnostima u stvaranju novog društva, sustava i države na ponos svoje nacije i naroda. To je nešto što vam ne da da sumnjate u odluke svojih nadređenih i ispunjava zadovoljstvom i srećom jer je stvorena neovisna Hrvatska za čime su težile brojne generacije," rekao je Barić.

"Odlazimo iz Oružanih snaga - ali one ostaju u nama - spremni za daljnja davanja i požrtvovanja", naglasio je Barić podsjetivši na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kako je stvaranje države maraton u kojoj samo dobro pripremljeni i motivirani trče do kraja. Mi smo istrčali svoj krug i sigurni smo da će oni koji ostaju za nama učiniti isto, uvjeren je Barić.

Zahvalio je na povjerenju koje su imali u obnašanju najviših dužnosti u Oružanim snagama i poručio kako će u njima imati oslonac i potporu, a prisjećanje na poginule znak je poštovanja onoga što su činili, rekao je, uz ostalo Barić.

Na prijamu su, među ostalima, bili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora  Mirko Šundov i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić.

Kolinda Grabar-Kitarović Hrvatska i Albanija Predsjednica Grabar-Kitarović i albanski predsjednik Meta ocijenili odnose vrlo dobrima Pavao Miljavac Bura nezadovoljstva Pavao Miljavac: Neka komisija odluči tko zaslužuje čin generala Kolinda Grabar-Kitarović, Recep Tayyip Erdogan Predsjednica u Turskoj Erdogan: Situacija u BiH je u okviru Daytonskog sporazuma, možemo pomoći, ali bez direktiva
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • Deleted user:

    Ako je nato standard jedan general tisucu vojnika... koliko hrvatska ima vojnika 70 tisuca ... a pozrtvovano su radili jesu ali sto.....

  • Hess:

    vecina ih je bilo u vojnom ucilistu I kroz dalekozor gledali Kako ce se zavrsit , vidim neke bili su starji vodnici, kad su prebjegli iz jna, danas su ponos I dika..prestrasno koliko poruga moze bit korisna..